13.6 C
Brussel

Factcheck: nee, Hugo Coveliers is geen Vlaams Belanger

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eresenator Hugo Coveliers stapt naar de rechter om zijn pensioenbonus te behouden, zo meldt HLN. In hetzelfde artikel staat echter te lezen dat Coveliers een ‘ex-Vlaams Belanger’ is, maar klopt dat wel? V-NIEUWS zocht het uit.

Hugo Coveliers kende zijn politieke start bij de Volksunie. Van 1974 tot 1993 vervulde hij er verschillende mandaten, van gemeenteraadslid over nationaal jongerenvoorzitter tot Kamerlid. Hij staat echter vooral bekend om zijn rol bij het toenmalige VLD, de voorloper van het huidige Open Vld.

Voor de VLD was hij Kamerlid, Senator en zelfs fractieleider in Kamer en Senaat. Daar vertrok hij echter in 2005 om zijn eigen liberale splinterpartij op te richten: VLOTT (Vlaams Liberaal Onafhankelijk Tolerant Transparant).

In Antwerpen kon VLOTT, dankzij een kartellijst met het Vlaams Belang, onder andere Coveliers leveren als gemeenteraadslid. Hij zetelde ook in de Senaat voor zijn partij VLOTT. De politicus bleef echter voorzitter van zijn eigen partij. Hij is geen lid van het Vlaams Belang, en was dat ook nooit.

Raadsman van Filip Dewinter

HLN wijst op het optreden van Coveliers – naast politicus ook jurist en advocaat – als raadsman van Filip de Winter (Vlaams Belang), om de band tussen hem en het Vlaams Belang vast te leggen.

“Een vreemde redenering” vindt partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken. Volgens hem zou men via dezelfde redenering kunnen stellen dat bijvoorbeeld Renaat Landuyt (Vooruit) – die evenzeer jurist en advocaat is – vereenzelvigd kan worden met de verkrachters en andere criminelen die hij verdedigt.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen