13.6 C
Brussel

Eurobarometer België: bezorgdheid om welvaart en migratie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen geeft de Eurobarometer een duidelijk signaal: de bevolking maakt zich zorgen over welvaart, armoede, migratie en asiel. Er heerst ook pessimisme over de toekomst van de Europese Unie (EU).

De Eurobarometer voorjaarsenquête is afgenomen bij meer dan 1.000 inwoners van België en vroeg onder andere welke onderwerpen prioriteit moeten krijgen tijdens de komende verkiezingscampagne. Armoede en dus de welvaart staan op kop. De aanhoudende inflatie en economische situatie in ons land is een duidelijke prioriteit.

Migratie en asiel staan op nummer twee en blijven zo een aanhoudende bezorgdheid onder de bevolking. Wellicht dankzij de boerenprotesten krijgt het landbouwbeleid een gedeelde derde plaats. Daarna volgt de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad, een onderwerp dat onlosmakelijk verbonden is aan de massamigratie.

Welvaart, migratie en de EU

Ook over de toekomst van Europa baren vele bevraagden zich zorgen. Ongeveer een derde van hen is uitgesproken pessimistisch over de toekomst van de Europese Unie. Het procentueel aantal bevraagden dat de huidige EU als positief ziet, zakt in België zelfs onder de helft. Geen goed teken dus voor de supranationale macht.

Over de levensstandaard is weinig optimisme te bespeuren. Amper 14% van de Belgische respondenten denkt dat hun levensstandaard er in toekomst op vooruit zal gaan. 45% van hen ziet die niet beter worden. Net geen 40% ziet hun levensstandaard zelfs dalen. Wellicht speelt het Vivaldi-beleid van de afgelopen jaren daar een rol.

Om haar positie in de wereld te versterken, moet de EU zich in de toekomst vooral richten op veiligheid, voedselzekerheid en landbouw, volgens de bevraagden. Amper 6% zegt dat het belangrijk is dat de EU uitbreidt met nieuwe lidstaten. Zorgen over de demografische toekomst van Europa spreken dan weer bijna een vijfde van de bevraagden aan, opnieuw een bezorgdheid verbonden aan migratie.

Lees ook:

Eurobarometer: helft Belgen vindt dat EU de verkeerde kant opgaat

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen