5.8 C
Brussel

Eurobarometer: helft Belgen vindt dat EU de verkeerde kant opgaat

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zo’n 47% van de bevraagden in ons land vindt dat de Europese Unie de verkeerde kant opgaat. Meer dan de helft is algemeen ontevreden over de gang van zaken in België. 69% denkt dat hun levensstandaard in het komende jaar nog zal dalen. Dat blijkt uit de nieuwe Eurobarometer. Voor Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) kunnen de resultaten niet door de beugel.

De nieuwe Eurobarometer is niet alleen goed nieuws voor de Europese Unie en Commissie. De steekproef van zo’n 1.000 mensen laat zien dat bijna de helft van de mensen in België, 47%, vindt dat de EU de verkeerde kant opgaat. Zo’n 51% vond dat dit ook op het nationale Belgische niveau, waar de Vivaldi-regering aan de macht is, het geval was.

1 op 3 vindt dan weer dat ze weinig of geen invloed hebben op besluiten van de Unie. Een sterke 46% van de bevraagden is zelfs helemaal niet akkoord met de stelling dat hun stem meetelt in de EU. Als belangrijkste reden waarom mensen niet zouden gaan stemmen, gaf 52% aan dat dit komt omdat ze geloven dat hun stem niets zal veranderen.

Desastreuze Eurobarometer

De resultaten rond inflatie en levensstandaarden zijn desastreus: 69% denkt dat hun levensstandaard in het komende jaar nog zal dalen. 40% van de bevraagden ziet ook hun levensomstandigheden enkel nog verslechteren in die periode. Daarbovenop denkt meer dan de helft van de mensen dat onze economie er over een jaar nog slechter zal voorstaan.

Ondanks al deze negatieve tendensen zei Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola (EPP) aan de pers dat ze vooral zal onthouden dat “de overgrote meerderheid van Europeanen gelooft dat de acties van de EU een positieve impact op hun leven hebben gehad.”

Voor Europees Parlementslid Tom Vandendriessche is de boodschap alvast duidelijk: er moet dringend verandering komen binnen de Unie. Dat men er bij de Europese instellingen en in de pers een goednieuwsshow van maakt, kan niet door de beugel voor de politicus van het Vlaams Belang.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen