13.5 C
Brussel

Hilde Vautmans (Open Vld) verwikkeld in geldmisbruik en belaging

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Europarlementslid en Europees lijsttrekker Hilde Vautmans (Open Vld) wordt ervan beschuldigd middelen van de Europese Unie (EU) misbruikt te hebben voor persoonlijke doeleinden. Ze zou ook haar medewerkers belagen en dwingen voor haar campagne te werken. Dat getuigen oud-medewerkers in Knack.

Hilde Vautmans (Open Vld) ontvangt maandelijks een EU-nettoloon van zo’n 8.000 euro en dagvergoedingen van 350 euro. Om haar dagvergoeding te krijgen, zou ze komen tekenen in het Europees Parlement om daarna prompt weer te vertrekken. Daarbovenop komt haar wedde als schepen in Sint-Truiden, goed voor ruim 5.000 euro.

Eerder bleek ook al dat tienduizenden euro’s aan bestellingen voor communicatieopdrachten en gadgets de voorbije twee jaar naar bedrijven in handen van Open Vld’ers of bevriende (ex-)zaakvoerders gingen. De geldstromen gleden naar Limburg, de thuisprovincie van Vautmans.

Een buur van Vautmans – volgens omwonenden het manusje-van-alles van haar en haar gezin – stond dan weer jarenlang op de EU-loonlijst als ‘plaatselijke medewerker’. “Ik heb hem hier in Brussel nooit gezien”, getuigt een ex-medewerker. Ook andere personeelsleden werden lokaal ingezet voor projecten die niets met de EU te maken hadden.

De paarden van Vautmans (Open Vld)

Vautmans – een fervent liefhebber van de paardensport – reserveerde regelmatig viptafels op ruiterevenementen, goed voor duizenden euro’s. Met een EU-vlagje op de tafel, rekende ze de kosten door aan de Europese belastingbetaler. Van campagnevoeren was geen sprake, volgens getuigen: “ze is daar voor haar plezier.”

Ze is ook voorzitter van de MEP Horse Group. Volgens waakhond Corporate Europe Observatory is die informele paardenclub een rechtstreeks verlengstuk is van de lobbygroep European Horse Network. Eerder kwam Vautmans al in opspraak voor haar lobbywerk rond het verlagen van de belasting op luxepaarden.

“Psychologische intimidatie”

Het kabinet van het liberaal Europarlementslid is ook een helse werkplaats voor medewerkers. “Er was psychologische intimidatie”, getuigen opgestapte personeelsleden. Maar liefst achttien vaste medewerkers verlieten de voorbije jaren haar kabinet. Ook stagiairs hielden het vaak vroegtijdig voor bekeken.

De onthullingen zijn geen verrassing voor andere politici en medewerkers in het Europees Parlement, zo klinkt het. Volgens getuigenissen is haar reputatie binnen de liberale fractie welbekend. “Over banale zaken kon de situatie plots helemaal ontploffen”, volgens getuigen. “We werden uitgekafferd”, klinkt het. Er is sprake van vernederingen en constante overuren.

Vautmans heeft recht op vijf medewerkers. Momenteel heeft ze nog maar tweeënhalve vaste werkkrachten in dienst.

BRON:Knack
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen