-0.3 C
Brussel

Demonstranten onderbreken speech van Macron

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een groep demonstranten heeft de Franse president Emmanuel Macron onderbroken toen hij dinsdag in Den Haag een toespraak wilde houden over de toekomst van Europa, zo meldt onder andere Euronews.

Sommige leden van het publiek schreeuwden naar Macron en beschuldigden hem ervan dat hij op ondemocratische wijze zijn plan om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar erdoor zou drukken.

Macrons pensioenhervormingen hebben in Frankrijk geleid tot massale protesten en stakingen. Critici waren bovendien boos toen hij vorige maand een speciale grondwettelijke bevoegdheid gebruikte om het wetsvoorstel zonder stemming door het parlement te drukken.

“Waar is de Franse democratie?”, riepen jonge demonstranten vanaf de tribune van het theater, terwijl anderen een spandoek ontvouwden waarop in het Engels ‘President of violence and hypocrisy’ stond. De demonstranten werden snel uit de zaal verwijderd. Ongeveer dertig jonge Fransen ontmoetten de Franse president ook bij de uitgang van het theater.

De speech van Macron

In zijn speech schetste Macron zijn visie op de toekomst van de Europese soevereiniteit, door te zeggen dat deze gebaseerd moet zijn op vijf pijlers: concurrentievermogen, industrieel beleid, protectionisme, wederkerigheid en samenwerking.

De oorlog van Rusland in Oekraïne “opende waarschijnlijk een van de gevaarlijkste tijden van onze Europese Unie. Men zegt dat onze Unie sterker is door de crisis, maar nog nooit zijn we geconfronteerd met zo’n bedreiging”, aldus Macron. De COVID-19 pandemie en de oorlog “waren grote versnellers van deze Europese soevereiniteit,” voegde hij eraan toe.

Macrons opmerkingen over China en Taiwan

De toespraak kwam nadat Macron vorige week na zijn bezoek aan China wenkbrauwen had doen fronsen met zijn opmerkingen over Taiwan. “Het ergste zou zijn om te denken dat wij Europeanen volgelingen moeten worden in dit onderwerp en ons laten leiden door de Amerikaanse agenda en een Chinese overreactie.”

De opmerkingen riepen vragen op of Macrons standpunten in overeenstemming zijn met het standpunt van de Europese Unie over China en Taiwan en of het blok in staat is de “derde supermacht” te worden die Macron binnen “enkele jaren” zegt te willen opbouwen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen