5.9 C
Brussel

De Wever gelooft niet meer in eigen federale strategie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tot voor kort vielen de woorden “minikabinet” en “confederalisme” met de regelmaat van de klok uit de mond van partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA). In een interview met Trends magazine is hij duidelijk het geloof in de eigen, bij voorbaat getorpedeerde, strategie verloren. “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden”, spreekt hij hetgeen waar hij jaren lang aan vasthield tegen.

Dat een confederaal België onwerkbaar is, blijkt reeds lang uit de houding van alle politieke partijen ten zuiden van de taalgrens. Allen gaven ze aan hier niet voor open te staan. Ook de gedoodverfde federale coalitiepartner van de N-VA, PS, herhaalde dit bij monde van voorzitter Paul Magnette in september. “Voor ons is de sociale zekerheid de lijm die België samenhoudt, en we zullen niet raken aan de sociale zekerheid. We zullen nooit een partner zijn in dit soort discussies”, klonk het.

Volgens De Wever zal de PS geen partner vormen voor het herstellen van de schade die Vivaldi gecreëerd heeft. “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden”, klinkt het in Trends. Ook in MR ziet hij geen compagnon de route voor een institutionele hervorming, gezien deze steeds “zal vasthouden aan België”.

Niet de eerste bocht van De Wever

Nu zijn paringsdans met PS vruchteloos blijkt, zet De Wever de deur open voor een samenwerking met het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Als de N-VA en het Vlaams Belang samen incontournable zijn in het Vlaams Parlement, geeft ons dat een hefboom om federaal zaken te doen”, aldus de N-VA-voorzitter in Trends.

Ook vorig jaar maakte De Wever een soortgelijke U-bocht in het energiedossier. Hij dreigde met een “constitutionele atoombom” om zo de nucleaire bevoegdheden over te dragen aan de regio’s. Uiteindelijk is dit er niet van gekomen.

Of de federale strategie van de N-VA hiermee definitief hertekend is, zal nog moeten blijken.

BRON:Trends
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen