16.9 C
Brussel

De Standaard noemt Hongaars premier Orban antisemiet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Viktor Orban, een antisemiet aan de Klaagmuur”. Dat staat te lezen onder een foto in een artikel van De Standaard over de Hongaarse premier en zijn goeie relaties met Israël. Naar overtuigend bewijsmateriaal voor deze statement van DS is het evenwel tevergeefs zoeken, niettegenstaande antisemitisme en racisme sinds enkele jaren een strafbaar feit zijn geworden. “Niet feitenkennis, maar haat is de drijfveer van deze krant”, reageerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op Twitter. En opmerkelijk: meer dan 24 uren na de publicatie van het artikel is de ‘caption’ bij de foto nog steeds niet veranderd.

De foto waarvan sprake opent het opinie-artikel van Ian Buruma, getiteld “Israël flirt met antisemieten”. De historicus faalt er evenwel in zijn stelling te ondersteunen. Het lijkt zelfs alsof hij argumenten tegen zijn stelling formuleert. In een opiniestuk zijn auteurs echter vrijer om subjectieve interpretaties te brengen, maar de beschrijving van foto’s blijft een redactionele keuze en onderhevig aan bijhorende deontologie.

George Soros en Viktor Orban

Een eerste argument van Buruma houdt in elk geval verband met George Soros, de Hongaars-Amerikaans-Joodse miljardair die bekend staat om zijn steun voor multiculturalisme en een open-grenzenbeleid in Europa en de rest van de wereld.

Met zijn Open Society Foundations financiert Soros projecten die de zogenaamde omvolking van Europa en de Verenigde Staten in de hand werken. Zo was de Open Society Foundations een van de grootste voorstanders van de Amerikaanse immigratiehervorming in 2014. Anderzijds steunt hij er zogenaamde ‘anti-discriminatiebewegingen’ mee. Zo bleek recent nog dat de organisatie steun gaf aan een anti-Zwarte Piet-activist in Nederland. Maar omdat Soros een jood is, moet kritiek op hem en zijn beleid wel automatisch antisemitisch zijn, lijkt de logica in het De Standaard-stuk.

Orban zou verder gezegd hebben dat Hongaren ‘geen gemengd volk’ willen worden. Dit wijst volgens Buruma niet op “sympathie voor het joodse volk”. De auteur verwijst ook naar onderstaande tweet die een duidelijk bewijs moet leveren van het antisemitisme van de Hongaarse premier. Wanneer Viktor Orban of Donald Trump immers over hun steun voor Israël spreken of tweeten, zou dit volgens de auteur zowel pro-Israël als antisemitisch zijn…

“Niet feitenkennis, maar haat is de drijfveer van DS”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde alvast op Twitter. “Zonder aanleiding zet de krant De Standaard de premier van Hongarije weg als antisemiet”, schrijft Van Grieken. “Niet feitenkennis, maar haat is de drijfveer van deze krant.”

Ook Bob De Brabandere, senator voor het Vlaams Belang, reageerde in een tweet op deze laster door De Standaard. “Behoort dat tot de flou artistique van de hedendaagse Vlaamse berichtgeving?”

De zaak doet fel denken aan beladen berichtgeving van De Morgen in 2018, toen een ‘caption’ onder foto’s van feestvierende Forza Flandria-fans valselijk beweerde dat de Hitlergroet werd gebracht. Ondanks een rechtzetting van de fotograaf toen, weigerde de krant zelf de caption aan te passen. “Men kan zelfs de polonaise gedanst hebben. Maar ik zie geen enkel probleem”, zei DM-hoofdredacteur Bart Eeckhout toen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen