11.5 C
Brussel

Kick Out Zwarte Piet-kopstuk krijgt koninklijke onderscheiding

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Mitchell Esajas, een van de voormannen van Kick Out Zwarte Piet, ontving een koninklijke onderscheiding en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, zo meldt onder andere BNNVARA. Esajas gebruikte de situatie meteen om excuses te eisen van de Koning voor het slavernijverleden van Nederland. PVV-kopman Geert Wilders sprak over “nationale zelfhaat”.

Femke Halsema, de GroenLinkse burgemeester van Amsterdam, gaf hem het onderscheidingslint tijdens een evenement in het Concertgebouw. De onderscheiding, uitgereikt door de Kanselarij der Nederlandse Orden, werd toegekend aan Esajas vanwege zijn bijdragen op het gebied van “diversiteit, inclusie en het bestrijden van discriminatie en racisme”.

Kick Out Zwarte Piet

Mitchell Esajas is betrokken bij verschillende raciaal-tribale en woke initiatieven in Nederland. Hij is één van de leiders van ‘The Black Archives’ en is al jaren actief in de beweging ‘Kick Out Zwarte Piet’. Hiermee protesteert hij tegen een eeuwenoud kinderfeest en de Nederlandse tradities – door Esajas zelf ook wel racisme genoemd. Hij was ook betrokken bij Black Lives Matter-protesten.

Esajas zegt dat hij zich vereerd voelt maar tegelijk met gemengde gevoelens kampt. “Het is in naam van de koning”, zei hij in een interview. “Ik hoop dat ik de eerste Ridder ben die ook zal pleiten voor excuses voor de rol van het koningshuis in de slavernij”.

Dat iemand dan ook een koninklijke onderscheiding krijgt in een land wegens het bestrijden van de tradities en geschiedenis van dat land, vinden tegenstanders echter frappant en storend.

Koningsdag in het teken van wokeness

Tijdens zijn wandeling op 27 april besprak koning Willem-Alexander bepaalde linkse thema’s, zoals het vermeend problematische slavernijverleden en de voortdurende discriminatie die daar blijkbaar een gevolg van zou zijn. Hij sprak met de burgers en kreeg de vraag of hij namens het Koninklijk Huis excuses wilde aanbieden voor het slavernijverleden. Hiervoor verwees hij naar het onafhankelijke onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd naar het slavernijverleden.

Naast de afwezigheid van prinses Alexia wegens haar examens en de klederdracht van prinses Máxima, was de meest opvallende gebeurtenis volgens partijvoorzitter Geert Wilders (PVV) dan ook “nationale zelfhaat”. Dat zei hij op Twitter. Wilders behoort tot dezelfde fractie in het Europees Parlement als het Vlaams Belang: ID.

BRON:BNNVARA
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen