6.6 C
Brussel

“De Moor heeft niets geleerd van fout arbeidsmigratie in jaren 60 en 70”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eerder kondigde de Europese Commissie aan om arbeidsmigratie van niet-Europeanen te versoepelen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) zal zich hier niet tegen verzetten. “De cd&v zoekt arbeidskrachten om vacatures in te vullen en wil die dus importeren van buiten de Europese Unie”, reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in een mededeling. “En daarmee toont de Moor aan niets geleerd te hebben van de fout van de massale arbeidsmigratie in de jaren 60 en 70.”

De Europese Commissie is vastberaden om druk te zetten op de Europese lidstaten om zo veel mogelijk migranten binnen te laten. In juni van dit jaar besliste de Raad van de EU over een nieuw solidariteitsmechanisme. Dit hield in dat de migranten verspreid worden over de lidstaten van de EU. Een land zou per jaar 30 000 migranten moeten opvangen, zo niet volgen er boetes. Verder wil men arbeidsmigratie evenzeer versoepelen, om een ‘legale migratie’ langs die route te faciliteren.

Donderdag ondervroeg Van Grieken, tijdens de plenaire zitting van de Kamer, de Moor over de arbeidsmigratie. “Stellen dat het asielbeleid in dit land een boeltje is, is een open deur intrappen. De Moor kent duidelijk de cijfers niet van de Gentse professor arbeidseconomie Stijn Baert: bijna 45 procent van de niet-EU-vreemdelingen op ons grondgebied werkt niet.”

Arbeidsmigratie van buiten EU is zelfs niet nodig

Bovendien verwees de Vlaams Belang-voorzitter naar de werkloosheidsgraad in Wallonië om de schaarste op de arbeidsmarkt op te vangen. ” Een taalgrens oversteken, is blijkbaar moeilijker dan een zee tussen Europa en Afrika”, klonk het.

“Door zich niet te verzetten tegen de waanzinnige plannen van Ursula von der Leyen en haar Europese Commissie, maakt de Moor de fout die hier in de jaren 60 en 70 al eens werd gemaakt. Laaggeschoolde gastarbeiders werden toen massaal naar hier gehaald, maar verloren vervolgens hun werk door de robotisering. Gastarbeiders worden OCMW-klanten, die ook nog eens hun hele familie laten overkomen”, besluit Van Grieken. “Voor het Vlaams Belang moet dit stoppen. De lusten voor de werkgever, maar de lasten en de kosten voor de gewone Vlaming, dat is onaanvaardbaar.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen