21.4 C
Brussel

De Moor blokkeert ontruiming asielcentrum

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De gemeente Molenbeek begon woensdag onverwachts met de gedeeltelijke ontruiming van een opvangcentrum met 438 asielzoekers. Fedasil weigert samen te werken. De organisatie noemt de beslissing van burgemeester Cathérine Moureaux (PS) ‘onmenselijk’, aldus De Morgen. Meer en meer gemeenten zijn het echter zat om almaar meer asielzoekers op te vangen en te moeten instaan voor het mank lopende asiel- en migratiebeleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (cd&v). Ironisch genoeg is het ook Ecolo en de PS die een strenger migratiebeleid tegenhouden op federaal vlak.

In Sint-Jans-Molenbeek wordt een opvangcentrum geleidelijk ontruimd. Het centrum, oorspronkelijk bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, veroorzaakt al langere tijd conflict in de gemeente Molenbeek. De politie is momenteel aanwezig op de vijfde verdieping voor de ontruiming. Bewoners sluiten zichzelf echter op en weigeren zich mee te werken aan de interventie.

Reeds in augustus werd Fedasil veroordeeld om het gebouw te verlaten vanwege stedenbouwkundige redenen en grote overlast, maar de federale diensten weigeren om medewerking te verlenen.

De Moor negeert asielproblematiek in Molenbeek

“Ondanks een dubbele veroordeling door de rechtbanken blijft de federale staat bij zijn standpunt en past hij de rechterlijke beslissingen niet toe”, zo citeert De Morgen Moureaux. “De Molenbeekse burgers kunnen dit niet begrijpen, laat staan aanvaarden.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor negeert de smeekbeden evenwel en wijst op het tekort aan opvangplaatsen. “Ik open geen centrum in Grimbergen om er nadien één te sluiten in Molenbeek. Fedasil kan dus niet meewerken aan deze evacuatie”, aldus De Moor.

Asielzondvloed

De asielcrisis sleept al langer aan: vorig jaar vroegen maar liefst 37.000 mensen asiel aan in België, nog bovenop de vluchtelingen uit Oekraïne. De asielcentra, maar ook de gemeenten, kreunen onder het overgewicht van asielzoekers. Zij worden immers verplicht om steeds meer asielzoekers op te vangen door De Moor, niettegenstaande 75% van de gemeenten aangeeft geen extra asielzoekers te willen.

“75% van de Vlaamse gemeenten wenst geen asielzoekers meer op te vangen”, zei Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken daar nog over eerder dit jaar op ATV. “Meer spreiding is geen oplossing. Bij een overstroming kan je niet iedereen een beetje water geven. Neen, je moet de dijken sluiten.”

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen