13.3 C
Brussel

Grimbergen: De Moor vastberaden om van rusthuis asielcentrum te maken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Kamer verklaarde de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) vandaag dat er geen ‘wezenlijke belemmeringen’ zijn om een voormalig rusthuis in Grimbergen om te vormen tot asielcentrum. Haar verklaring oogstte evenwel kritiek van Barbara Pas, de Kamerfractieleider van Het Vlaams Belang. Ze reageerde verontwaardigd in een mededeling: “Het is onvoorstelbaar dat De Moor niet inziet waarom de komst van het asielcentrum problematisch is.”

Vorige maand kondigde De Moor haar plan aan om alsnog in een voormalig woonzorgcentrum in Grimbergen, een asielcentrum te vestigen.

Het Vlaams Belang reageerde ontstemd. “Het is nu al de derde keer op korte termijn dat de Vivaldi-regering de asielcrisis aan de Vlaamse Rand probeert op te dringen”, zei zo partijvoorzitter Tom Van Grieken. “We zullen er alles aan doen om er geen ‘derde keer, goede keer’ van te maken.”

Al eerder bleek dat ook burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) van Grimbergen niet te spreken is over het voorval. Het gemeentebestuur van Grimbergen meent immers dat het asielcentrum er niet kan komen omwille van juridische redenen.

“Terwijl onze mensen zich blauw betalen aan rusthuisfacturen, krijgen asielzoekers er gratis opvang”

Een ook volgens Barbara Pas, staat de mening van Nicole De Moor los van de realiteit. “Dag op dag twee maanden geleden bleek uit een bevraging dat meer dan 75 procent van de Vlaamse gemeenten geen asielzoekers meer wil opvangen”, aldus Pas. “Maar daar heeft De Moor geen oren naar.”

Ook de verkeerde symboliek van een asielcentrum op een plek waar ouderen zorg krijgen, ontgaat volgens Pas aan De Moor. “Terwijl onze mensen zich blauw betalen aan rusthuisfacturen, krijgen asielzoekers er gratis opvang”, aldus Barbara Pas. Ze benadrukt ook dat het creëren van extra opvangplaatsen symptoombestrijding is, maar dat enkel het verminderen van de instroom van asielzoekers een structurele oplossing kan bieden.

Lees ook:

Plannen voor nieuw asielcentrum in Grimbergen doen stof opwaaien

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen