13.3 C
Brussel

België zonder standpunt naar onderhandelingen Europese natuurherstelwet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze dinsdag dient Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) in naam van België te onderhandelen over de EU-Natuurherstelwet. Omwille van onenigheid op Vlaams niveau, zal ze naar de onderhandelingstafel trekken zonder standpunt. De laatste onderhandelingen tussen de verschillende regeringen voor het cruciale overleg tussen de Europese ministers vandaag, draaide op niets uit, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

Het rommelt reeds enige tijd in de regeringen omwille van de Europese natuurherstelwet. Premier Alexander De Croo (Open Vld) pleitte, ondanks eerdere goedkeuring door de Open Vld, voor een pauzeknop. Naast de Open Vld, sprong ook cd&v op de rem. Volgens Demir is er echter “goed samengewerkt”, maar toch zal ze zonder concrete eisen naar de onderhandelingen dienen te trekken.

Gezien de algemene onenigheid over de natuurherstelwet – deze haalde het amper in de milieucommissie van het Europees Parlement met 44 tegen 44 stemmen – zijn er al enkele bijsturingen gekomen. Zo zou de EU rekening moeten houden met de specifieke context van de lidstaten. De macht om te beslissen welke natuurgebieden aangeduid worden voor herstel, blijft echter op het Europese niveau.

Lidstaten willen niet dat EU beslist

Ook op vlak van juridische zekerheid wringt het schoentje, en eisen vele lidstaten meer flexibiliteit. Er wordt immers gevreesd dat de economie en landbouw zullen lijden onder het beoogde herstel van de Europese natuur. De Europese Unie lijkt haar hand overspeeld te hebben. Er klinkt een grote roep naar het plaatsen van de beslissingskracht bij de lidstaten.

In België willen de groene partijen de natuurherstelwet zoals deze nu op tafel ligt, wel doorgeduwd zien. Maar gezien er geen akkoord bereikt kon worden, trekt Demir enkel met een onderhandelingsbevoegdheid naar het overleg. Ze kan zich in naam van België niet pro of contra het voorstel uitspreken.

Het kan wel nog even duren vooraleer de Europese landen elkaar zullen vinden rond de natuurherstelwet. De Raad van de Europese ministers moet nog verder onderhandelen met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Daarna pas kan de natuurherstelwet finaal afgeklopt worden.

BRON:GVA
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen