13.4 C
Brussel

De Croo twijfelt aan EU-Natuurherstelwet nadat Open Vld ze goedkeurde

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In VRT-programma Terzake stelde premier Alexander De Croo (Open Vld) de EU-natuurherstelwet in vraag. Hij vroeg of het niet beter is om de ‘pauzeknop’ in te drukken. De EU-regelgeving zou opnieuw landbouwgrond bedreigen: zo’n 172.000 hectare in Vlaanderen alleen al. De demarche van De Croo is evenwel opmerkelijk, want Open Vld keurde alles goed in het Europees Parlement.

“Op een bepaald moment moet je een keuze maken. Is het nu het moment om alles tezelfdertijd te doen”, zo vroeg De Croo dinsdag af in Terzake over de EU-Natuurherstelwet. “Overlaad de kar niet met zaken die strikt genomen eigenlijk niets te maken hebben met de klimaatopwarming. De andere zaken zijn ook belangrijk, maar die moeten we wel beter faseren in de tijd.” De Croo refereert hierbij aan het feit dat stikstofreductie niet bijdraagt aan een koeler klimaat, maar aan biodiversiteit.

Groen reageerde bij monde van covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji in ieder geval zeer boos na De Croo zijn optreden. Zij noemden via HLN de uitspraken “schandalig” en “niet gedekt door de regering”. Ook Ecolo kon zijn kritiek niet sparen voor de premier. Partijvoorzitter Sammy Mahdi (cd&v) reageerde dan weer op De Croo in Terzake met enthousiaste steun.

Cd&v enthousiast over kritiek Open Vld op EU-Natuurherstelwet, maar beide partijen keurden de wet goed

Maar de uitspraken van De Croo en de steun van cd&v zijn op zijn minst vreemd te noemen, want “alle partijen behalve het Vlaams Belang hebben al voor het wetsvoorstel gestemd”, zo reageerde Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) eerder nog deze maand. En dat gaat dan ook over de partij van Sammy Mahdi. “Vorig jaar was er hieromtrent een stemming, ook de christendemocraten hebben hiervoor meegestemd. Hun protest is vijgen na Pasen en manifest te laat.”

Bovendien dient bemerkt te worden dat de verkiezingen steeds dichterbij komen. De uitspraken van cd&v en Open Vld kunnen hier allicht in gekaderd worden, maar het is ook nog maar de vraag of De Croo over deze zaak zo laat een regeringscrisis wil riskeren. Vaneeckhout merkte via Twitter fijntjes op: “Blijkbaar is de premier even vergeten dat hij namens een regering moet spreken. Quod non.”

BRON:Terzake
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen