17.5 C
Brussel

België blijft achter: dreigingsniveau niet aangescherpt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang klopt op tafel en eist een instelling van het allerhoogste dreigingsniveau. “Het vreselijke drama in Moskou was het werk van ISKP, de Centraal-Aziatische aftakking van IS. Maar het is de zoveelste aanslag die aantoont dat islamterreur nooit is weggeweest, en daar hebben we steeds voor gewaarschuwd”, stelt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) in een communicatie. “In dit land volgt Staatsveiligheid meerdere dossiers van ISKP-sympathisanten. Deze moslimextremisten moeten scherper in de gaten worden gehouden, en extra bewaking op publieke plaatsen dringt zich op.”

Afgelopen vrijdag vond in Moskou een verschrikkelijke islamitische terreurdaad in een grote evenementenlocatie, waarbij bijna 140 mensen het leven lieten en meer dan honderd anderen gewond raakten. De terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijkheid voor deze aanslag opgeëist. In reactie hierop heeft Frankrijk zijn dreigingsniveau verhoogd naar het allerhoogste. In het Verenigd Koninkrijk is het dreigingsniveau voor internationaal terrorisme vastgesteld op ‘substantieel’, wat inhoudt dat de kans op een aanslag als aanzienlijk wordt beschouwd.

Dreigingsniveau in België blijft op drie

“In België blijft het dreigingsniveau vooralsnog op niveau drie. Opschalen naar het maximale niveau, zoals in Frankrijk het geval is, wordt volgens de woordvoerder van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, niet overwogen”, aldus Depoortere. “Enkel bij concrete dreigingen wordt naar niveau vier gegaan, maar het ontbreken hiervan mag ons zeker niet gerust stemmen. De alertheid van onze politie- en veiligheidsdiensten moet op scherp staan.” Het Kamerlid zal bevoegd minister Annelies Verlinden (cd&v) ondervragen over de kwestie.

Het Vlaams Belang dringt aan op striktere bewaking van alle bekende moslimextremisten die vermeld staan op de zogeheten OCAD-lijst. “En daarnaast is ook meer politiebewaking op openbare plaatsen en dito gebouwen noodzakelijk”, besluit Depoortere. “Bij voorkeur dient deze bewaking te gebeuren door politiemensen, maar bij gebrek aan voldoende beschikbare mankracht op korte termijn, moet eventuele bijstand van Defensie overwogen worden.”

Lees ook: 

IS ‘Khorasan’ viseert EK in Duitsland en Spelen in Frankrijk, vrezen experts

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen