21.8 C
Brussel

Dodental aanslag Moskou loopt verder op tot zeker 133

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het totale dodental van de aanslag in Moskou van afgelopen vrijdag is verder opgelopen tot wel 133. Hiernaast raakten zeker 146 mensen gewond. Dat meldt HLN. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn alle verdachten opgepakt, terwijl ze “probeerden te vluchten naar Oekraïne”.

In een concertzaal in een voorstad van Moskou, hebben vrijdagavond enkele gecamoufleerde mannen het vuur geopend op het publiek. Het dodental liep al snel op tot meer dan 100 en heeft nu de 133 bereikt met zeker 146 gewonden. Volgens ooggetuigen spraken de twee tot vijf daders een vreemde (niet-Russische, red.) taal. Deze zondag is er in heel Rusland een dag van nationale rouw.

Motief

Zoals bij iedere aanslag, brak er op het internet een storm aan theorieën over de schuldige uit. De Russische inlichtingendienst spreekt hoe dan ook van een “terroristische aanslag”. Vrijdagavond laat liet de Islamitische Staat (IS) via een bericht op Telegram weten dat zij de aanslag opeisen. Dit gegeven zou bevestigd kunnen worden door ooggetuigenverklaringen over de niet-Russische taal van de daders. Bovendien heeft IS ondertussen beelden van de aanslag op hun kanalen gepubliceerd, wat het ook veel waarschijnlijker maakt dat ze wel degelijk erachter zaten.

In de Russische regio Brjansk (ten zuidwesten van Moskou, red.) zijn zaterdagochtend twee verdachten aangehouden na een lange autoachtervolging. De mannen zouden doorgereden hebben in hun witte Renault toen de Russische autoriteiten ze onderschepten. Hierdoor kwam het tot een vuurgevecht. Eén werd bij de auto opgepakt, de andere drie vluchtten het bos in en werden later alsnog opgepakt. Beelden tonen hoe de mannen hardhandig worden ondervraagd en hoe een agent zelfs het oor afsnijdt van één van de verdachten en hem vervolgens dwingt het op te eten. Hun verhoor werd later op de publieke omroep te zien, één van hen met een wit verband rond zijn oor.

Lees verder:

Dodental schietpartij Moskou loopt op tot 60, IS eist aanslag op

BRON:HLN
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen