België, dat al jaren enorme begrotingstekorten en een enorme staatsschuld met zich meedraagt, zal strenge regels opgelegd krijgen door de EU. Professor openbare financiën Herman Matthijs noemt het “een atoombom op de volgende regeringsonderhandelingen”. Dit omdat in feite geen enkele regering sinds die van wijlen oud-premier Jean-Luc Dehaene (CVP) erin is geslaagd om gezond en structureel te saneren. 25 jaar onafgebroken liberaal beleid hebben vooral de schuld doen groeien en amper een begroting doen kloppen, zo zeggen de cijfers.
Vrijdagnacht is er over de nieuwe EU-begrotingsregels een Belgisch akkoord in elkaar getimmerd. Door die nieuwe EU-regels moet België immers enorm veel besparen de komende jaren. De Belgische financiën ontsporen immers al decennia, of er nu een liberale, socialistische of christendemocratische begrotingsminister aan de macht is. Het dient wel gezegd: sinds 2011 is er al onafgebroken een liberaal (van de MR of Open Vld) minister of staatssecretaris van Begroting.
“Wie zal nog minister van Financiën willen zijn?”
Er golden al langer EU-regels vervat in het Stabiliteits- en Groeipact (regels die België ook al jaren overtrad en overtreedt) die stellen dat een EU-lidstaat geen begrotingstekorten groter dan 3% mag oplopen en geen staatsschuld mag hebben die groter is dan 60% van het BBP. De staatsschuld van België was in 2023 106% van het Belgisch BBP.
De nieuwe EU-regels vervatten echter een specifiek traject voor elk land. En gezien ons land al jaren een lekke begroting heeft, en we dus behoren tot de ‘hardleerse landen’, zijn de regels voor België strenger. Het begrotingstekort zou binnen 7 jaar nog maximaal 1,5% van het bbp mogen bedragen. Voor ons land komt dat neer op een jaarlijkse inspanning van 0,65 procent van het bbp, of 27 miljard op 7 jaar.
Volgens Herman Matthijs, professor openbare financiën (UGent/VUB), is dat zo goed als “een atoombom” voor de volgende regeringsonderhandelingen. “De spreiding over zeven jaar is goed”, reageert Matthijs via Het Nieuwsblad. “Maar naar 1,5 procent tekort gaan, is voor ons land een immense besparing. Het is heel merkwaardig dat [cd&v-minister van Financiën] Vincent Van Peteghem zo’n akkoord onderhandeld heeft. Het is een echte atoombom op de volgende regeringsonderhandelingen. De volgende regering zal serieus moeten snijden. Wie zal daar nog minister van Financiën in willen zijn? En ik zie nog geen enkele partij een plan op tafel leggen hoe ze die besparingen willen realiseren. Integendeel.”
Vet op de Belgische soep
Nochtans is er veel vet op de Belgische soep. België telt in vergelijking met onze buurlanden zeer veel parlementsleden, parlementen, en andere redundante overheidsniveaus zoals de provincies en tal van intercommunales. Ook telt België per inwoner enorm veel en enorm dure ambtenaren.
Oppositiepartij Vlaams Belang wijst er ten slotte op dat er flink in de migratiefactuur gesnoeid kan worden en dit zelfs miljarden kan opleveren op jaarbasis. De naakte jaarlijkse opvangkost van asielimmigratie is immers al 1 miljard. 44% van de niet-EU-vreemdelingen zijn verder ook niet actief op de arbeidsmarkt, 1 op 3 werkloosheidsuitkeringen gaan naar allochtonen en 40% van de gedetineerden in dit land zijn niet-Belg.
Lees ook:
9 redenen waarom immigratie wél een hinderpaal is voor onze welvaart