5.5 C
Brussel

Asielaanvragen blijven stijgen: al 3.117 in januari

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De toestroom van asielzoekers naar dit land blijft ook in het nieuwe jaar onverminderd aanhouden. Dat blijkt onmiskenbaar uit de nieuwste cijfers van het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen: in de eerste maand van dit jaar werden in totaal liefst 3.117 asielaanvragen geregistreerd. “Na de goed nieuws-show die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) nu en dan meent te moeten opvoeren, volgen vandaag opnieuw de harde feiten”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een mededeling

“Het totaal van 3.117 asielaanvragen is goed voor nog maar eens een stijging van twaalf procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar”, licht Pas toe. “Toen stond de teller op 2.785.”

Er is dus geen sprake van een blijvende afname van het aantal asielaanvragen, zoals sommigen bijna een jaar geleden suggereerden zou gebeuren na de bekendmaking van de veelbesproken ‘asieldeal‘. “Nooit in de recente geschiedenis piekte het asielcijfer al in de eerste maand van het jaar tot zulke hoogte. Dat was zelfs niet het geval in januari 2016, toen de Europese asielcrisis nog volop woedde”, aldus de fractievoorzitter.

Hoge asielaanvragen te wijten aan structureel probleem

Volgens het Kamerlid is de reden voor de voortdurende crisis duidelijk en hoeft men niet ver te zoeken voor een verklaring. “De federale regering blijft tot vandaag de dag immers manifest weigeren om te doen wat andere Europese landen wel al deden: effectieve en efficiënte maatregelen nemen om de instroom in te dammen”, klinkt het.

“In plaats van structurele maatregelen kregen we blijvend gemorrel in de marge”, concludeert Pas. “De gevolgen zijn een structureel hoge asielfactuur en een structureel hoge asielinstroom. Dat laatste wordt vandaag nog maar eens bevestigd door de eerste asielstatistiek voor dit jaar.”

Lees ook: 

Vlaams Belang stookt verzet op tegen asieldeal: “CD&V, Vang ze zelf op”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen