Samuel Alito, rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, heeft de uitspraken van lagere rechtbanken tijdelijk stopgezet die de toegang tot de abortuspil met mifepriston beperken, zo meldt onder andere Reuters. Hierdoor krijgt de hoogste rechterlijke instantie van het land de tijd om een poging van de regering van president Joe Biden om het geneesmiddel te verdedigen na aanklachten van anti-abortusgroepen.
De actie van de conservatieve rechter, die dringende zaken behandelt van een groep staten waaronder Texas, bevriest de rechtszaak en houdt de huidige beschikbaarheid van mifepriston in stand. Dit in afwachting van een verder bevel van hemzelf of het hele hof. Mifepriston wordt gebruikt om ‘medicamenteuze abortussen’ uit te voeren. Dit omvat meer dan de helft van alle abortussen in de VS.
Biden en Danco pleiten voor kindermoord
Het Amerikaanse Ministerie van Justitie en Danco Laboratories, de producent van de pil, hebben eerder op vrijdag een spoedverzoek ingediend. Zij vragen om een voorlopig bevel van 7 april te bevriezen die de Texaanse rechter Matthew Kacsmaryk nam en de distributie van mifepriston sterk zou beperken terwijl de rechtszaak over de federale wettelijke goedkeuring ervan doorgaat.
De regering probeert de beschikbaarheid van mifepriston te verdedigen in het licht van toenemende abortusverboden en -beperkingen die door Republikeinse staten zijn uitgevaardigd sinds het Hooggerechtshof in juni 2022 het historische Roe v. Wade-besluit uit 1973, dat de procedure in het hele land had gelegaliseerd, nietig verklaarde.
Twaalf staten kiezen het leven
Anti-abortusgroepen onder leiding van de onlangs opgerichte Alliance for Hippocratic Medicine en vier anti-abortusartsen hebben de FDA in november aangeklaagd om de goedkeuring van mifepriston ongedaan te maken.
De grenzen die door de lagere rechtbanken zijn vastgesteld, zouden beperkingen op de abortuspil herstellen die sinds 2016 waren opgeheven toen de FDA de toegang gestaag uitbreidde. Deze vernieuwde beperkingen zouden onder meer inhouden dat er drie persoonlijke doktersbezoeken nodig zijn om mifepriston te verkrijgen en dat het gebruik ervan wordt beperkt tot de eerste zeven weken van de zwangerschap, in plaats van de huidige tien.
Sinds de uitspraak door het Hooggerechtshof van vorig jaar hebben twaalf Amerikaanse staten een totaal verbod ingesteld, terwijl vele andere staten abortus verbieden na een bepaalde zwangerschapsduur. De laatste Republikeinse stap werd gezet in Florida, waar gouverneur Ron DeSantis donderdag een nieuwe wet ondertekende die de meeste abortussen na zes weken zwangerschap verbiedt.