Het Witte Huis is van plan om opnieuw te overleggen met fabrikanten van mifepristone en apotheekketens om pogingen om de abortuspil te verbieden tegen te werken. Tegelijkertijd gaat het in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Texas die de goedkeuring van het medicijn opschort, zo meldt Reuters.
In januari heeft de Food and Drug Administration (FDA) een wijziging in de regelgeving aangebracht waardoor apotheken voor het eerst abortuspillen kunnen aanbieden, maar meer dan een dozijn staten hebben wetten aangenomen die deze verkoop beperken. Deze pil voorkomt een verdere ontwikkeling van het ongeboren kind in de baarmoeder.
De rechter tegen de abortuspil
De Amerikaanse rechter Matthew Kacsmaryk in Amarillo, Texas, schortte vrijdag de goedkeuring van mifepristone op. Hierdoor is de verkoop van de pil in wezen illegaal in de Verenigde Staten, terwijl een juridische procedure wordt voortgezet. Een tegenstrijdige uitspraak in de staat Washington anderzijds blokkeert sinds vrijdag de verkoop van de pil in 17 staten.
De Gender Policy Council van het Witte Huis, Inter Governmental Affairs en het kantoor van de vice-president houden al bijna twee maanden strategiegesprekken over hoe medische abortus beschikbaar kan worden gemaakt na de uitspraak van de rechter in Texas.
Joe Biden “vecht” voor abortus
President Joe Biden en vice-president Kamala Harris zeiden vrijdag dat de regering de uitspraak van Texas zal aanvechten. De regering gelooft dat de latere uitspraak in Washington haar meer tijd geeft om juridisch te reageren op de definitieve beslissing. Het zou “de herziening van Texas kunnen bespoedigen, een onmiddellijke opschorting ervan aanmoedigen en er een groot vraagteken bij zetten”.
Tot de opties behoren het steunen van het Amerikaanse ministerie van Justitie bij juridische stappen tegen fabrikanten en apotheken en het geven van juridisch advies over hoe zij de pillen kunnen blijven uitdelen. Het DOJ is afzonderlijk op zoek naar een noodstop van het Texaanse bevel.
Er zijn geen apotheken die momenteel gecertificeerd zijn om mifepriston te verstrekken en veel apotheken doorlopen het certificeringsproces. De juridische strijd zal waarschijnlijk maanden of jaren duren voordat het tot een oplossing komt. Ongeboren kinderen zijn met andere woorden dus nog een beetje veiliger tot die tijd.