5.5 C
Brussel

Agressie tegen spoorpersoneel blijft toenemen: 6 gevallen per dag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang is niet verrast door de nieuwste statistieken over agressie tegen spoorpersoneel. “Al jarenlang klagen wij consequent het gebrek aan veiligheid binnen het spoorgebeuren aan. We bevragen de Vivaldi-ministers en doen concrete voorstellen om de veiligheid te verhogen”, reageert Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) in een mededeling. “Het is onbegrijpelijk dat dit alles op een koude steen valt en geen enkele actie ondernomen wordt om de veiligheid van het spoorpersoneel en de treinreizigers te garanderen.”

In het afgelopen jaar zijn er bijna 2.300 incidenten van agressie tegen treinpersoneel geregistreerd, wat neerkomt op meer dan zes per dag. Hiermee zet de trend van stijgende agressie voort. Voornamelijk operationele medewerkers die direct in contact zijn met reizigers worden frequent slachtoffer van criminele daden.

“Het Vlaams Belang ijvert al sinds jaar en dag voor het volledig invullen en uitbreiden van de voorziene personeelskaders bij de Spoorwegpolitie en bij Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS”, stelt Troosters. “En daarnaast pleiten we voor extra bevoegdheden, uitrusting en verweermiddelen voor het Securail-personeel.” Eveneens bepleit hij een betere samenwerking tussen beide diensten.

“Dat het ontbreken van een geldig vervoersbewijs één van de grootste aanleidingen is tot het gebruik van geweld tegen NMBS-personeel is al jaren geweten”, vervolgt het Kamerlid. “In tegenstelling tot in andere landen zijn in dit land de perrons en de treinen vrij en ongehinderd toegankelijk voor iedereen. Op die manier kunnen mensen zonder vervoersbewijs of personen met slechte bedoelingen ongehinderd in de trein stappen.” Troosters zal de bevoegde ministers ertoe aanmanen eindelijk te stoppen met wegkijken en afdoende maatregelen te nemen.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen