5.5 C
Brussel

NMBS-personeel krijgt geen bodycams ondanks stijgende agressiecijfers

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De NMBS meldt dagelijks zes gevallen van agressie tegen haar medewerkers, wat niet alleen menselijk leed veroorzaakt maar ook treinvertragingen. Ondanks de wens om bodycams in te zetten, stuit dit plan op juridische bezwaren. Het probleem blijft dus onbeantwoord. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Het aantal gevallen van agressie tegen spoorwegpersoneel bereikte vorig jaar bijna 2.300, een verontrustende toename volgens de NMBS. Dagelijks vinden gemiddeld zes incidenten plaats, variërend van beledigingen tot fysiek geweld. Vooral de treinbegeleiders zijn het doelwit van zulke aanvallen. Deze bevindingen, opgevraagd door N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman bij mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo), onthullen dat treinbegeleiders de helft van alle agressiegevallen ervaren. Zelfs Securail-agenten, belast met veiligheidstaken, worden gemiddeld tweemaal per dag geconfronteerd met ernstige agressie.

Het Vlaams Belang vraagt al langer bodycams en pepperspray voor het personeel op het openbaar vervoer. Jammer genoeg is ook hier nog steeds geen gehoor aan gegeven. De veiligheid van treinbegeleiders moet gegarandeerd kunnen worden. Gevallen van agressie zijn ontolereerbaar volgens het Vlaams Belang, en moeten van gepaste straf voorzien worden.

NMBS-CEO Sophie Dutordoir benadrukte tijdens een hoorzitting in de Kamer de impact van agressie op de dienstverlening, waarbij vertragingen vaak het gevolg zijn van personeel dat na een incident niet kan doorgaan met hun werk.

NMBS wil veroordelingen voor agressie

Dutordoir pleitte bijna smeekbede aan de regering om Securail-agenten, van wie het aantal recentelijk is toegenomen, te voorzien van bodycams. Ze gelooft dat het filmen van agressieve individuen hen sneller kan kalmeren en mogelijk tot meer succesvolle veroordelingen kan leiden. Echter, binnen de regering zijn er ernstige bezwaren tegen het gebruik van bodycams, onder meer van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Zij uitten eerder vergelijkbare kritiek op voorstellen voor andere hulpverleners, zoals brandweerlieden en ambulancepersoneel, die ook steeds vaker worden geconfronteerd met agressie.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen