5.5 C
Brussel

“Aan de juiste kant van de geschiedenis”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In zijn maandelijkse column ‘Res Publica’ Heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken het over wereldvreemde politici, het programma van zijn partij, hoe het tot stand kwam en vooral: waartoe het dient. “Het Vlaams Belang staat aan de kant van de enigen aan wie wij op het einde van de rit verantwoording moeten afleggen: aan uw kant, de kant van de gewone Vlaming. Zeg maar gerust: de juiste kant van de geschiedenis”, klinkt het.

Het was een bijzonder trotse voorzitter die afgelopen zondag mocht aantreden aan het einde van het programmacongres van het Vlaams Belang. De zaal was uitgelaten en de voorgaande sprekers, onze lijsttrekkers, waren van de eerste tot de laatste top. Bovenal was ik echter trots op hetgeen we die dag aan de buitenwereld konden voorstellen: ons programma.

Problemen benoemen en oplossingen bieden

Dat programma is er niet van de ene dag op de andere en zonder slag of stoot gekomen. Neen, ons programma is het resultaat van jarenlang hard werk en is de culminatie van ettelijke studiedagen en drie themacongressen (Communautair, Sociaal-economisch en Immigratie). Tal van medewerkers, leden en mandatarissen kwamen met vruchtbare input en ettelijke amendementen die allemaal vakkundig door onze studiedienst werden verwerkt. Het resultaat is een programma dat staat als een huis.

Bovenal is ons programma er ook één dat in de realiteit is gestoeld en die problemen waarvan de mensen het meeste wakker liggen ook durft benoemen en er oplossingen voor naar voor schuift. Dat weet ik omdat het Vlaams Belang alvast één ding voor heeft op al die andere partijen. Terwijl de andere partijen vooral bezig zijn met elkaar en hun postjes na de komende verkiezingen, zijn wij écht bezig met onze mensen. Dat wil in de eerste plaats zeggen dat wij luisteren. Er is zoveel meer gezond verstand in de Volksstraat dan in de Wetstraat.

Weg met de ivoren torens

Politici die niet eens meer weten hoeveel een brood kost bij de bakker kunnen niet weten hoeveel mensen die moeilijk rondkomen op het einde van de maand wel de eindjes aan elkaar zouden kunnen knopen.

Politici die in afgeschermde villawijken vertoeven, kunnen niet weten hoezeer dorps- en stadscentra verkleurd zijn en hoe mensen zich niet meer thuis voelen in de wijk waar ze zijn opgegroeid.

Politici die overal heen gaan met een privéchauffeur en nooit een voet zetten in een bus, tram, trein of metrostel kunnen niet weten hoe onveilig het openbaar vervoer op sommige momenten en plaatsen is geworden.

Partijen met dat soort politici leveren verkiezingsprogramma’s af die zo ver weg van de leefwereld van de gewone Vlaming staan, dat ze in de bibliotheek of boekhandel bij de afdeling ‘fictie’, onderafdeling sciencefiction, kunnen worden bijgezet.

Enkel verantwoording af te leggen aan de kiezer

Niet zo bij het Vlaams Belang.

Ons programma is in wezen een stappenplan naar een beter Vlaanderen, een Vlaanderen dat weer van ons is. Het is niet links en niet rechts. We staan niet aan de kant van VOKA, maar ook niet aan de kant van het linkse ABVV. Niet aan de kant van de zelfingenomen BV’s, de woke industrie of de gesubsidieerde multiculfabriekjes.

Het Vlaams Belang staat aan de kant van de enigen aan wie wij op het einde van de rit verantwoording moeten afleggen: aan uw kant, de kant van de gewone Vlaming. Zeg maar gerust: de juiste kant van de geschiedenis.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen