14.3 C
Brussel

8 op 10 ouders geloven dat kwaliteit onderwijs afneemt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

37% van de ouders vindt dat hun kind bijles nodig heeft omwille van het lerarentekort. Dat blijkt uit de peiling van HLN en VTM. De afgelopen jaren is het niveau in het onderwijs keer op keer gezakt, terwijl het lerarentekort toenam. 8 op 10 ouders maken zich verder zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Roosmarijn Beckers van het Vlaams Belang waarschuwt voor de rol van het Nederlands die steeds minder een moedertaal is in dit land.

Het gaat niet de juiste kant op met ons onderwijs. De afgelopen pedagogische hervormingen – met een nadruk op meer vaardigheden en minder kennis – gecombineerd met een stevige influx van Nederlandsonkundige kinderen en een groot lerarentekort hebben schade veroorzaakt.

56 procent van de gezinnen geeft in de nieuwste DPG-peiling aan dat hun kind minder les krijgt dan normaal. Hierdoor moeten kinderen voor bepaalde vakken zelfs geen examen afleggen, zo meldt 29% van de ondervraagden. 37% vindt dat het lerarentekort zodanig ernstig is, dat hun kind bijles nodig heeft.

Frappant is dat HLN weinig aandacht opbrengt voor de andere problematieken in het onderwijs, zoals deze die immigratie met zich meebrengt. Onderzoek wijst immers uit dat een vreemde moedertaal een stevige handicap op school kan zijn, en de slaagkansen doet afnemen.

Nederlands opent deuren

“We moeten niet alleen het lerarentekort aanpakken, maar ook de kwaliteit van de instroom”, zo zei Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) daarover eerder dit jaar.

Beckers bedoelt daarmee de kwaliteit van leerkrachten, maar haalde ook al in het parlement aan dat er een grotere focus op Nederlands en verplichte integratie moet komen. Beckers’ partij stelde vorig jaar dan ook voor om het Groeipakket deels voorwaardelijk te maken aan de hand van het Nederlands als parameter.

Eerder deze maand bleek hoe maar liefst 52% van de Vlaamse kinderen een andere taal spreekt thuis dan het Nederlands.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen