19 C
Brussel

“72% voor Erdogan niet enige probleem Turken in Vlaanderen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Mocht u denken dat het enige probleem is dat 72% van de Turken in België op Erdogan stemt”, dan bent u eraan voor de moeite. Dat schrijft Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) op Twitter. Van Rooy reageert hierbij op de Turkse presidentsverkiezingen die ook in ons land voor geweld, chaos en feestvreugde hebben gezorgd. In zijn tweet somt van Rooy tal van andere integratieproblemen op die duiden dat de loyaliteiten van de Turkse bewoners in dit land vaak eerder 3.000 kilometer ten zuidoosten liggen.

In zijn tweet noemt van Rooy enkele schrikbarende cijfers. “74% van de Turken in Vlaanderen voedt de kinderen eentalig in het Turks op”, luidt de tweet. “Slechts een minderheid van de Turken (4 op de 10) vindt dat de Belgische wetten altijd voorgaan op de regels van de islam.”

“Geen dubbele nationaliteit en geen Turkse verkiezingen op ons grondgebied!”

Van Rooy voegde ook een tussenkomst van hemzelf in het Vlaams Parlement toe. “Het probleem zit natuurlijk veel dieper”, zo liet van Rooy optekenen tijdens de plenaire vergadering begin deze maand. “En ik citeer een Turkse kiezer aan een van die stembureaus in Vlaanderen: ‘Turken hebben allemaal een schotelantenne. We kijken Turkse TV, we volgen het Turkse nieuws, het is pas als we op straat komen dat we beseffen dat we in België zijn’.” Sam van Rooy voegde er nog droog aan toe dat dat laatste “natuurlijk relatief [is]: afhankelijk van de wijk, niet waar?”

“Onder uw beleid is de integratie van tienduizenden Turken compleet mislukt”, zo adresseerde van Rooy vervolgens minister van ‘Samenleven’ Bart Somers (Open Vld). “Voor ons is het duidelijk, men kan niet én Vlaming én Turk zijn”. Van Rooy sloot zijn pleidooi af met een oproep om de dubbele nationaliteit af te schaffen en de Turkse verkiezingen op ons grondgebied te verhinderen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen