5.8 C
Brussel

Zwitserland wil asielaanvragen in 24 uren afhandelen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Zwitserland wil de minister van Justitie, Elisabeth Baume-Schneider, een nieuw plan ontwikkelen met betrekking tot de asielaanvragen. De Confederatie wil dat een asielaanvraag binnen de 24 uur geregeld wordt. De asielcentra van de federale overheid zitten meer dan vol, daarom wil ze dit plan voorstellen. Dit meldt het Franse medium Fdesouche

Het nieuwe plan van de Zwitserse minister van Justitie is om in 24 uur te beslissen of de asielzoeker terug moet worden gestuurd of niet. Dit plan heeft vooral betrekking op de mensen uit Noord-Afrika. Marokko, Algerije, Libië en Tunesië. Dat zijn de landen die aangehaald worden, omdat het daar veilig is.

Een kritiek punt van dit plan is echter dat de asielzoekers pas het land worden uitgezet wanneer zij niet willen samenwerken met de diensten voor asielaanvragen of als zij niet naar een geplande afspraak gaan. De asielzoekers die geen asiel krijgen worden niet de dag zelf teruggestuurd.

Een testfase van het plan is gestart in Zurich en zal duren tot in februari. Dit heeft het staatssecretariaat voor migratie aan het Zwitsers Duitstalig nationaal dagblad, Tages-Anzeiger, bevestigd.

Zwitserland wil migranten ontmoedigen

Het land legt de focus op Noord-Afrikanen want deze vertegenwoordigen een groot deel van de totale aanvragen, maar er zijn vanuit die landen maar heel weinig aanvragen die effectief geaccepteerd worden. Minder dan 2% van de aanvragen van asielzoekers afkomstig uit Marokko, Algerije en Tunesië worden aanvaard door de Zwitserse overheid. Voor Libië is dit cijfer 10%, wat nog altijd zeer weinig is. En zij waarvan de asielaanvraag is geweigerd hebben dan toch ‘recht’ op een verblijf tot hun vertrek. Zwitserland wil dit plan daarom evenzeer verwezenlijken, zodat migranten minder snel naar Zwitserland zouden komen.

Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki
Aurélien Makowicki (Ronse, 2004) studeert politieke wetenschappen aan de UGent en volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen