9.7 C
Brussel

Zuckerberg zegt “sorry” voor “verwoestende impact sociale media kinderen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaat zijn deze week harde woorden jegens ‘Meta’-oprichter Mark Zuckerberg gevallen. Meta is het bedrijf achter Instagram, WhatsApp en Facebook. Onderzoek wijst uit de te veel schermtijd zeer negatief werkt voor de aandachtsbogen en de cognitieve werking van jonge hersenen. Sociale media zoals Instagram zouden ook enorm bijdragen aan het negatieve zelfbeeld van veel jongeren en zo mee tienerdepressies veroorzaken. “I’m sorry”, of “het spijt me”, zo zei Zuckerberg na een pittige ondervraging door Republikein Josh Hawley. De hoorzitting werd uitgezonden op alle grote Amerikaanse TV-kanalen zoals FOX News.

De hoorzitting woensdag ging vooral over de negatieve impact van sociale media op kinderen. Ook de CEO’s van een aantal andere techbedrijven zoals X en TikTok werden ondervraagd. Wetenschappelijk onderzoek na wetenschappelijk onderzoek tonen namelijk aan dat sociale media bijzonder destructief werken op jonge geesten.

Bloed aan de handen

Republikein Lindsey Graham adresseerde zo Zuckerberg en stelde dat hij “en de bedrijven hier voor ons” “bloed aan de handen” hebben. “Je hebt een product dat mensen doodt.” Hij verwees onder meer naar de zoon van een partijgenoot en deelstaatparlementslid, die zelfmoord pleegde na chantage via Instagram.

Josh Hawley confronteerde Zuckerberg er dan weer mee dat er een gebrek aan schuldinzicht bij ‘Big Tech’ blijkt te zijn. “Laat me u dit vragen: er zijn familieleden van slachtoffers hier aanwezig vandaag, hebt u zich al geëxcuseerd bij hen? Wil u nu van de gelegenheid gebruik maken? Ze zijn hier, u bent op nationale televisie”.

In de tang genomen kon Zuckerberg niks anders dan zich effectief te excuseren omwille van het beleid van Meta. “Het spijt me. Niemand zou moeten doormaken wat jullie families hebben geleden”. Of er met deze excuses wat zal veranderen bij Meta, is een andere zaak.

Wie hulp zoekt of vragen heeft over zelfdoding kan gratis bellen naar 1813 of surfen naar zelfmoordlijn1813.be.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen