Het ziekteverzuim in de Vlaamse woonzorgcentra is gepiekt. Dat meldt Het Nieuwsblad. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er op honderd personeelsleden gemiddeld zestien afwezig door ziekte.
Vijf jaar geleden waren ongeveer elf op de honderd personeelsleden in de Vlaamse woonzorgsector afwezig door ziekte. Toen al was er een tekort aan verpleeg- en zorgkundigen in de rusthuizen. Dat tekort is nu gestegen naar zestien op honderd personeelsleden.
Vlozo, de koepel van privérusthuizen, wil daarom maatregelen zien. In alle leeftijdscategorieën is de afwezigheid toegenomen, “al zijn er wel verschillen”, zegt gedelegeerd bestuurder bij Vlozo Johan Staes aan het Nieuwsblad. De relatieve toename van het verzuim is het grootst bij werknemers tussen 21 en 25 jaar. Van hen is nu gemiddeld al 8,4 procent thuis wegens ziekte. Bij de 50-plussers blijft het verzuim wel het grootst. Zij zijn nu ongeveer een vierde van de tijd afwezig door ziekte.
Dubbele vergrijzingsgolf
Niet alleen de grote afwezigheidsgraad, maar ook de aanwerving van nieuwe arbeidskrachten blijkt een aanhoudend probleem te zijn in de sector. Momenteel heeft de VDAB zo’n 4400 vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden. “De toename van de stroom werknemers die de arbeidsmarkt verlaten, wordt niet gecompenseerd door een gelijkwaardige instroom”, vertelt Staes aan Het Nieuwsblad.
Staes meent dat de Vlaamse zorgsector de komende jaren voor een dubbele vergrijzingsgolf staat. Eén op de drie zorgmedewerkers is vandaag ouder dan 60 jaar. Dit jaar bereiken 137.000 mensen de leeftijd van 65 jaar en in 2030 zullen dat er meer dan 153.000 zijn. Daarnaast is er nog de vergrijzing van de bevolking zelf. De noodzakelijke toename van het aantal bedden betekent dat er in de woonzorgcentra in België ongeveer 50.000 extra banen nodig zijn tegen 2040.