13.6 C
Brussel

“Zet kindergeld in om kinderen middelbaar diploma te laten halen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nog nooit waren er zoveel schoolverlaters als nu. Maar liefst één op zeven jongeren verlaat zijn of haar school vroegtijdig en dus zonder middelbaar diploma. Dat meldt Het Nieuwsblad. Die groep heeft echter later meer kans op werkloosheid en armoede. De gespecialiseerde centra om dit fenomeen te vermijden of te beperken zijn overstelpt. Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) trekt aan de alarmbel: “We moeten deze trajecten beter bemiddelen en betoelagen, maar mogen niet alleen naar deze oplossingen kijken.”

Sinds enkele maanden is het duidelijk: nog nooit waren er zoveel jongeren die het middelbaar verlaten zonder diploma. Disproportioneel vaak gaat het over jongens en over allochtone leerlingen. Hierna is deze groep statistisch gezien armer. Ook sterven schoolverlaters over het algemeen vroeger.

De Vlaamse Regering heeft enkele jaren gelezen daarom de zogenaamde naadloze flexibele trajecten (of NAFT) in het leven geroepen. Hier zet men een-op-eenbegeleiding in én trajecten met de hele klas om leerlingen die dreigen uit te vallen aan boord te houden. Denk aan would-be-schoolverlaters kortstondig uit de klas te halen om enkele dagen te werken op een zorgboerderij of in een houtatelier. Alleen blijkt dat de vraag het aanbod ver overstijgt.

“Wie spijbelt moet minder kindergeld krijgen”

Vlaams Parlementslid Beckers trekt daarom aan de alarmbel. “Deze NAFT-trajecten spelen een belangrijke rol in te voorkomen dat er te veel schoolverlaters onze samenleving toetreden”, reageert de politica. “Investeringen in deze trajecten betalen zichzelf terug. Momenteel heeft men te weinig mankracht om het nodige werk te doen. En ook de CVO-instellingen (volwassenenonderwijs) worden te weinig betoelaagd. Maar deze trajecten alleen zijn niet afdoende. Veel van deze leerlingen zijn het slachtoffer van onverantwoordelijke ouders.”

Er moet daarom zowel preventief als sanctionerend gehandeld worden, vindt Beckers. “De opvoeding van kinderen kan niet volledig de taak zijn van een school en samenleving”, besluit de Vlaams Belang-verkozene. “We moeten daarom durven om het kindergeld partieel afhankelijk te laten maken van het gebruik van Nederlands én niet-spijbelen. De leerplicht eindigt op 18, maar kindergeld eindigt pas op 25 (tenzij men werkt). We moeten durven de vraag stellen of we ouders die hun kinderen geen school meer laten lopen evenveel geld moeten betalen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen