21.4 C
Brussel

Zes op de tien kinderen ondervinden geweld bij opvoeding

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ongeveer 400 miljoen kinderen onder de vijf jaar, oftewel zes op de tien wereldwijd, worden regelmatig geconfronteerd met geweld in hun opvoeding. Dat meldt Belga. Dit geweld varieert van geschreeuw en beledigingen tot fysieke mishandelingen zoals schudden en slaan.

Uit het onderzoek van de VN-kinderrechtenorganisatie blijkt dat 330 miljoen kinderen fysiek geweld ervaren. Bovendien vindt meer dan een kwart van de ouders fysieke straffen een acceptabel onderdeel van opvoeding.

Unicef-directeur Catherine Russel benadrukt de schadelijke gevolgen van dergelijk geweld. “Wanneer kinderen thuis slachtoffer worden van fysiek of verbaal geweld of geen sociale of emotionele steun krijgen, kan dit hun zelfvertrouwen en ontwikkeling ernstig schaden”, vertelt ze aan Belga. Ze pleit voor een meer aandachtige en speelse benadering van ouders, die kinderen helpt zich veilig te voelen, te leren en de wereld om hen heen te ontdekken.

Gebrek aan speelgoed en spel

Naar aanleiding van de Internationale Dag van het Spelen presenteerde Unicef ook nieuwe cijfers over het speelgedrag. Een op de vijf kinderen tussen de twee en vier jaar speelt niet met hun verzorger. Daarnaast heeft een op de acht onder de vijf jaar ook geen speelgoed.

Daarnaast stimuleren ouders 40 procent van de kinderen tussen de twee en vier jaar onvoldoende. Een op de tien kan thuis zelfs niet lezen, tekenen of zingen. Deze activiteiten zijn van cruciaal belang voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Ook in Vlaanderen moeten we onze kinderen beschermen.

BRON:Belga
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen