21.8 C
Brussel

Wouter Vermeersch: “Nieuwe staatsbon zal niet slagen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cv&v) kondigt een nieuwe staatsbon aan. Deze keer niet eentje met een looptijd van slechts 1 jaar met 15 procent roerende voorheffing, maar met een looptijd van 5 en 8 jaar met 30 procent roerende voorheffing. “Op een aantal manieren was de staatsbon met een looptijd van een jaar zeker succesvol te noemen, maar op de spaarrente had die helaas geen positieve impact, daarvoor hebben de banken niet of onvoldoende bewogen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) in een mededeling.

Het Vlaams Belang is op zich niet tegen een staatsbon, maar vindt wel dat de voornaamste doelstelling moet blijven dat de kleine spaarder een hogere rente krijgt. “Van Peteghem mag zoveel hij wil uitbazuinen dat de vorige staatsbon een grandioos succes was, maar in zijn doelstelling, de rente op de spaarboekjes verhogen, is die absoluut niet geslaagd”, zegt Vermeersch. “En dat zal met de nieuwe staatsbon ook niet lukken.”

“Een staatsbon is een nuttig product, maar ook wie daarin investeert, heeft een bedrag op zijn spaarboekje waar hij te weinig rente op krijgt. Om hieraan te verhelpen, moet de minister de banken onder druk zetten door de minimumrente te verhogen. De spaarrente kan zo geleidelijk aan verhoogd worden richting 2,5 tot 3 procent.”

Staatsbon van 5 en 8 jaar

“Een staatsbon van 5 en 8 jaar is al helemaal geen waardig alternatief voor de kleine en gewone spaarder, want het geld staat al die jaren vast”, legt Vermeersch uit. “En daar komt bovenop dat men maar liefst 30 procent roerende voorheffing betaalt. Op een spaarboekje is er een vrijstelling van belasting.”

De Europese Centrale Bank (ECB) trok de rente al herhaaldelijk op. Daardoor is de kloof tussen wat banken zelf krijgen bij de Centrale Bank of op woonleningen en wat de spaarder van hen terug kan verwachten alleen maar groter geworden. “Een deel van die winst moet opnieuw bij de kleine spaarder terechtkomen”, vindt Vermeersch.

Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere (Gent, 2004) is student politieke wetenschappen en weekendredacteur bij V-Nieuws.

Gerelateerd

Meest gelezen