10.4 C
Brussel

WHO kondigt einde van globale COVID-crisis aan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de wereldwijde noodtoestand voor COVID-19 beëindigd, zo meldt onder andere Reuters. De aankondiging komt meer dan drie jaar na de oorspronkelijke verklaring. Landen zullen het virus dat bijna zeven miljoen mensen heeft gedood nu samen met andere infectieziekten moeten beheren.

De hele COVID-pandemie is een hobbelig parcours gebleken voor veel landen, en zeker voor België. Indien de officiële cijfers kloppen, overleden in totaal 19.840 mensen in 2020. Het jaar daarop overleden er nog eens 8.560 mensen en tijdens de golven van 2022 zouden nog eens 4.977 personen het leven laten.

De Block (Open Vld) en de mondmaskers

In het parlement kreeg de regering-Wilmès keer op keer veel vragen over de recentste fouten die zij maakte in de aanpak van de coronacrisis, of het nu ging om het onhandig omgaan met mondmaskers, de zeer gebrekkige communicatie of ministers die elkaar openlijk tegenspraken in de media.

In het begin werd ook beweerd dat het dragen van mondmaskers geen nut had. Dat is eigenlijk niet verrassend, want als de regering had aangegeven dat mondmaskers wel effectief waren, dan had ze moeten toegeven dat er geen mondmaskers beschikbaar waren omdat ze allemaal waren vernietigd. Terwijl de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld), tot begin maart bleef beweren dat het slechts om een milde griep ging, werd eind januari de website info-coronavirus.be geregistreerd. De situatie werd lange tijd “onderschat en doelbewust geminimaliseerd”, reageerde Volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang Barbara Pas in 2020 nog in een interview.

Vandenbroucke (Vooruit) deed niet beter

Met het vertrek van Maggie De Block en de komst van Frank Vandenbroucke (Vooruit) als minister van Volksgezondheid zijn de blunders in de corona-aanpak helaas niet verdwenen.

Begin 2021 werden op twee weken tijd nauwelijks enkele duizenden mensen gevaccineerd. Elders waren dat er tienduizenden of zelfs honderdduizenden. In De Zevende Dag van 10 januari 2021 durfde diezelfde niet-verkozen minister beweren dat de vaccinaties een vlot verloop kenden. Het lachje waarmee Vandenbroucke het sluiten van de horeca aankondigde is nog niet vergeten. Volgens Vandenbroucke zelf wilde hij een ‘shockeffect’ creëeren.

Vergeten we ook niet de draconische maatregelen van de regering. Het aantal personen waarmee men in contact kwam werd om de zoveel tijd gewijzigd en de horeca werd financieel met de grond gelijk gemaakt dankzij het regeringsbeleid. Om maar te zwijgen over het Covid Safe Ticket (CST). Met de feestdagen raadden mediageile virologen aan in het grootste huis te feesten, ramen en deuren open te laten, en de dampkap aan te laten staan.

Angstzaaierij

Covid-19 blijft zich verspreiden, het virus evolueert en blijft een wereldwijde bedreiging voor de gezondheid, maar op een lager niveau van bezorgdheid, volgens functionarissen van de WHO. “In de meeste gevallen eindigen pandemieën echt als de volgende pandemie begint. Ik weet dat het een vreselijke gedachte is, maar dat is de geschiedenis van pandemieën”, stelt Mike Ryan, de uitvoerend directeur van het WHO-programma voor noodsituaties op gezondheidsgebied.

De COVID-pandemie mag dan wel voorbij zijn, maar dat wil duidelijk nog niet zeggen dat de wereldbevolking zonder angst mag leven. Zo werd de opkomst van de ‘Arcturus’-variant de laatste weken hevig besproken in de mainstream-media. Na ‘delta’ en ‘omikron’ en na de Britse en Afrikaanse variant zullen er in de toekomst dus nog voldoende varianten zijn om de naam levendig te houden.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen