Federaal energieregulator CREG heeft in een studie berekend hoe rendabel een warmtepomp is in vergelijking met verwarming op aardgas of stookolie. Wat blijkt? Warmtepompen zijn altijd duurder. Bovendien zijn ze niet eens terug te verdienen op tien jaar tijd. Dat meldt Doorbraak. “Het is fout om alles wat elektrisch is, te verplichten aan iedereen”, vindt Bart Claes (Vlaams Belang).
De studie van de CREG toont aan dat verwarmen met een warmtepomp niet rendabel is in vergelijking met verwarmen op stookolie of aardgas. Volgens CREG-directeur Laurent Jacquet zijn de kosten van een warmtepomp twee tot drie keer hoger dan de kosten van een olie- of gasketel, ongeacht de regio of de inkomenscategorie van de consument. Om een warmtepomp rendabel te maken zou de prijs van elektriciteit drastisch moeten dalen, of zou die van aardgas drastisch moeten stijgen.
Bovendien zorgt een warmtepomp in combinatie met het capaciteitstarief (de tariefverhoging voor wie elektriciteit verbruikt op een moment waarop veel mensen elektriciteit verbruiken) ook nog eens voor een verhoging van de stroomfactuur, meldt Doorbraak.
Blunder van de Vlaamse regering
De studie is van groot belang omdat in Vlaanderen vanaf 2026 de warmtepomp verplicht wordt voor het verwarmen van een (nieuwe) woning. Traditionele cv-ketels zijn na 2026 verboden. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en andere betrokken ministers bevinden zich dus in een uiterst gênante situatie, aangezien de studie hun beleid volledig ondermijnt.
Bart Claes (Vlaams Belang) veroordeelt de verplichte warmtepomp dan ook. “We zijn er altijd tegen geweest. Het jaagt mensen op kosten en nu is ook nog bewezen dat het weinig soelaas biedt”, stelt hij via V-NIEUWS. “Het is zeer onverstandig om alle eieren in het mandje van elektrisch verwarmen te leggen. Het Vlaams Belang geeft de voorkeur aan een energiemix, omdat dit meer zekerheid biedt.”