21.4 C
Brussel

VRT-expert De Vadder resoluut: “VB geen economisch linkse partij”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft geen economisch links programma. Die mythe heeft VRT-journalist Ivan De Vadder voorgoed (maar niet voor de eerste maal) de wereld uit geholpen. Het is een verwijt dat Tom Van Grieken en co regelmatig te horen krijgen van vooral N-VA, recent ook in het VTM-programma ‘Het Conclaaf’, maar het blijkt vooral om onjuiste retoriek te gaan. Het Vlaams Belang “is geen economisch linkse partij”, analyseert De Vadder ondubbelzinnig op Radio 1 op basis van onderzoek van De Stemtest.

Als we spreken over links en rechts zijn er twee assen om in beschouwing te nemen. Er is deze rond economie: links betekent dan meer verdelen, rechts betekent dan meer private eigendom. De tweede as is deze rond culturele en ethische zaken. Hoe individualistischer, hoe linkser en hoe meer pro-groepsdenkend, hoe rechtser men staat op die as. Migratie zit als thema op deze as bijvoorbeeld. Wie cultureel/ethisch rechts is, vindt bijvoorbeeld dat je migratie kan beteugelen om de eigen groep te beschermen.

“Het Vlaams Belang is wel degelijk een rechts-rechtse partij”

“In het VTM-programma ‘Het Conclaaf’ zegt Bart De Wever (N-VA) zo over het Vlaams Belang, dat ze een links economisch programma hebben, ‘bijna zo links als de PVDA'”, zo zegt en parafraseert De Vadder. “Wel, op basis van deze kwadranten van deze kaart [en studie] kan je dat niet concluderen. Het Vlaams Belang is wel degelijk een rechts-rechtse partij, zowel op de culturele as als op de economische as. [Het Vlaams Belang] is geen linkse economische partij.”

In 2020 noteerde De Vadder al wat gelijkaardigs, toen hij samen met wijlen Jan Callebaut ‘Het DNA van Vlaanderen’ publiceerde. Het Vlaams Belang werd hierbij economisch centrumrechts geplaatst: dichtbij cd&v en toen nog tussen MR en N-VA in. Ook opmerkelijk: sindsdien zijn nagenoeg alle andere partijen cultureel naar rechts opgeschoven, richting het Vlaams Belang. Dat blijkt evenzeer uit een verdere analyse van De Stemtest.

BRON:Radio 1
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen