5.5 C
Brussel

Integratie: “Vooral de taal leren en gaan werken, niet profiteren”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaming zet migratie keer op keer helemaal bovenaan de politieke agenda. Sterker nog: driekwart van hen wil dat migranten zich aanpassen aan ons, volgens onderzoek. V-NIEUWS trok naar Gent om de proef op de som te nemen: moeten migranten zich integreren? “Vooral de taal [leren] en ook direct gaan werken. Niet profiteren van de maatschappij.”

Met de vraag of migranten die hierheen komen zich moeten aanpassen aan onze cultuur, trok V-NIEUWS naar het immer rebelse Gent. “Ja”, klonk het al meteen. “Ik versta wel dat ze hun eigen cultuur hebben. Maar ja, wij moeten ook niet gaan naar daar (red.: hun landen van herkomst) en maar doen wat we willen.”

Vlaming onder de Vlamingen proberen te worden dus? “Ja, voilà”, meent een koppel. “Wij willen ze aanvaarden als ze zich aanpassen aan ons.” Een andere respondent is wat specifieker: “vooral de taal [leren] en ook direct gaan werken als ze toekomen. Niet profiteren van de maatschappij.”

Integratie migranten: “Ja, nodig”

Dat er te weinig integratie plaatsvindt, ligt aan het gebrekkige beleid, volgens sommigen. Er is meer nood aan organisatoren die integratie daadwerkelijk bespoedigen, meent dan weer een vrouw. Over de islam woedt het debat. “Iedereen heeft zijn godsdienst”, volgens een koppel. Maar dat toch beperken tot de privésfeer, benadrukt een andere respondent.

In Gent lijkt men alvast akkoord met de consensus onder de Vlamingen. De meerderheid vindt dat nieuwkomers zich moeten aanpassen aan onze samenleving en leven naar onze normen en waarden. Migratie en integratie blijft een van de belangrijke thema’s – zo niet het belangrijkste thema – in aanloop naar de verkiezingen op 9 juni.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen