In De Zevende Dag werd kersvers Vooruit-voorzitter ad interim Melissa Depraetere meermaals geconfronteerd met de ‘zattemansklap’ van haar voorganger Conner Rousseau. “Het zijn problematische uitspraken”, klonk het, maar dat er sprake was van racisme en seksisme weigerde ze toe te geven. Ondertussen confronteerde Chris Janssens haar op sociale media met haar hypocriete houding.
Haar eerste mediatieke vuurproef als voorzitter rondde Depraetere niet zonder kleerscheuren af. Keer op keer weigerde ze de uitspraken van Rousseau als racistisch en seksistisch te benoemen, terminologie waar de socialisten in andere gevallen vrijgevig mee omspringen.
“Het is aan het parket om daarover te oordelen”, volgens Depraetere. Hiermee bedoelt ze wellicht de rechtbank. “Ik was er niet bij”, voegde ze toe. “De exacte bewoording, of wat dan ook, het doet er eigenlijk weinig toe.”
“Als het Tom Van Grieken zou zijn, zou je daar wel toch durven een mening over hebben? Ik snap het echt niet”, reageerde een ietwat gefrustreerde Lisbeth Imbo. In de uitzending verwijst Depraetere naar het Vlaams Belang als een partij die “vol zit met ranzige figuren”. Nochtans was het Vooruit die de afgelopen weken meer dan bereid was om hun tot geweld oproepende voorzitter op post te houden.
Omvolking en de hypocriete Vooruit-voorzitter
“Words matter”, stuurde Depraetere enige tijd geleden de wereld in. “Door nazi-termen als ‘omvolking’ in de mond te nemen of te tweeten, werk je racisme en ontmenselijking in de hand“.
“Words matter. Maar alleen het parket mag oordelen over ‘kloppen op bruin gespuis’”, reageerde Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens na de uitspraken in De Zevende Dag. “Dat is geen racisme of ontmenselijking”, spotte hij.
“Uit alle interviews met Vooruit-kopstukken blijkt hun strategie om de verkiezingen te winnen drieledig: waarschuwen voor het Vlaams Belang, Vlaams Belang-taal proberen spreken en schelden op Vlaams Belang’ers”, volgens Janssens. “Sterk programma.”