De Zweedse autobouwer Volvo Cars heeft besloten om na 2030 toch auto’s met een verbrandingsmotor te blijven produceren. Dat brengt VRT. Hiermee laat het bedrijf zijn eerdere plan varen om vanaf dat jaar uitsluitend elektrische voertuigen te maken. Geen verrassing, volgens Sam van Rooy (Vlaams Belang).
Volvo Cars past zijn doelen aan: tegen 2030 willen ze dat 90 tot 100 procent van hun auto’s plug-inhybrides zijn, met maximaal 10 procent mild hybrides. Plug-inhybrides hebben een batterij die moet worden opgeladen en kunnen korte afstanden volledig elektrisch rijden. Mild hybrides daarentegen hebben een kleine elektrische motor die de verbrandingsmotor ondersteunt, maar niet zelfstandig kan rijden.
Volvo had in 2021 nog het voornemen om tegen 2030 alleen elektrische voertuigen te produceren, maar de realiteit van de markt blijkt anders. “We zijn er zeker van dat de toekomst elektrisch is”, stelt CEO Jim Rowan. “Maar het is duidelijk dat de overgang naar elektrisch niet lineair zal zijn. De klanten en de markt lopen niet gelijk.”
Te duur en te weinig laadpalen
Niet alleen Volvo, maar ook merken als Volkswagen kampen met tegenvallende verkoopcijfers van elektrische auto’s, wat hen ertoe heeft gebracht hun productie te verlagen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het beperkte aanbod van betaalbare modellen en het tekort aan laadpalen. Enkel fiscaal is een elektrische wagen interessant.
Dat merkt ook Sam van Rooy (Vlaams Belang) op. “Stuk voor stuk komen ze erop terug”, reageert hij op X. “De roekeloze, dwaze inzet van de overheid op elektrificatie is enorm schadelijk voor onze economie”, aldus het Vlaams Parlementslid.
Stuk voor stuk komen ze erop terug. De roekeloze, dwaze inzet van de overheid op elektrificatie is enorm schadelijk voor onze economie. 👇🏻 https://t.co/M01h4T3aj8
— Sam van Rooy MP (@SamvanRooy1) September 4, 2024