5.9 C
Brussel

Vlaming betaalt 1.200 euro per jaar voor sociale transfers, en het stijgt nog

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de afgelopen vier jaar is het totale bedrag aan sociale transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel met bijna 861 miljoen euro gestegen, zo meldt De Tijd. 2022, het meest recente jaar waarvoor alle gegevens beschikbaar zijn, bedroeg het verschil tussen wat de gehele Vlaamse bevolking bijdroeg en ontving iets meer dan 8 miljard euro. “Na de verkiezingen moeten we dit eindelijk eens onder ogen durven zien en werk maken van een ordelijke opdeling”, reageert kandidaat op de Oost-Vlaamse Kamerlijst Alexander Van Hoecke (Vlaams Belang). 

Zowel in absolute termen als per inwoner draagt Vlaanderen aanzienlijk bij aan de sociale zekerheid in Wallonië en Brussel. Gemiddeld stroomt er per Vlaming 1.188 euro meer naar de andere twee regio’s dan er binnenkomt, een stijging ten opzichte van 1.087 euro in 2018. Er wordt dus geen halt toegeroepen aan de sociale transfers, integendeel.

Wallonië ontvangt daarentegen 1.999 euro per inwoner (tegenover 1.721 euro vier jaar eerder), terwijl het Brussels Gewest 539 euro ontvangt (vergeleken met 744 euro in 2018). Dit wordt aangetoond door een nieuwe studie van Eric Dor, directeur economische studies aan de Franse IÉSEG School of Management, die gebaseerd is op data van de Nationale Bank. Zijn onderzoek houdt rekening met belastingen op inkomen en bijdragen aan sociale zekerheid, en anderzijds met uitkeringen, pensioenen en leeflonen.

Einde maken aan transfers

Het aanzienlijke verschil in werkgelegenheids- en werkloosheidscijfers tussen Vlaanderen en Wallonië speelt ontegenzeggelijk een rol. Een hoger aantal werkenden resulteert immers in meer inkomsten en minder overheidsuitgaven.

“De transfers houden het ongezonde en van de realiteit losgerukte beleid in Wallonië in stand. Vlaanderen kreunt eronder”, reageert Van Hoecke op X. “Na de verkiezingen moeten we dit eindelijk eens onder ogen durven zien en werk maken van een ordelijke opdeling. In het belang van Vlaanderen én Wallonië.”

BRON:De Tijd
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen