13.4 C
Brussel

Vlaanderen betaalt meer lik-op-stukboetes dan Wallonië en Brussel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ongeveer 6.000 lik-op-stukboetes werden vorig jaar gegeven aan de Belgen. Daarvan zijn alleen al 2.400 boetes betaald in Antwerpen. Vlaanderen past in vergelijking met Wallonië het systeem veel meer toe, dat meldt De Tijd.

De lik-op-stukboetes, officieel de onmiddellijke minnelijke schikking, was oorspronkelijk bedoeld om corona-inbreuken te beboeten. Maar nu worden deze boetes eerder gebruikt om kleine criminaliteit te bestraffen. Zo’n boete kan oplopen tot 400 euro. Terwijl er vorig jaar 2.400 mensen in Antwerpen beboet werden met lik-op-stukboetes, kreeg niemand er één in Namen. Het is duidelijk dat Wallonië het systeem veel minder toepast dan Vlaanderen.

Grote regionale verschillen in de toepassing van lik-op-stukboetes

Net geen 80% van de Belgische uitgedeelde boetes komen uit Vlaanderen. Wallonië heeft amper 13,7% aandeel in de 6.000 boetes. De hoofdstad, die op verscheidene criminele daden hoog scoort, heeft een aandeel van amper 7,3%.

Het is Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) die zich zorgen maakt over de regionale verschillen. Ze merkt op dat Vlaanderen veel strenger is dan Wallonië. Volgens haar ligt het vooral aan het mentaliteitsverschil tussen de Nederlandstalige en de Franstalige delen van justitie.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) stelt dat het verschil te wijten is aan het feit dat niet alle parketten tegelijk begonnen zijn met het toepassen van de lik-op-stukboetes. Zijn excuus is dat West-Vlaanderen in Vlaanderen het minste boetes heeft geïnd doordat ze pas begonnen is met het systeem in de zomer van 2022. Dat doet niks af aan het feit dat er een drastisch verschil is tussen de landsdelen. De volgende provincie in de lijst is Waals-Brabant met amper twaalf boetes.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen