5.5 C
Brussel

Vlaamse overheid treedt Grondwet met de voeten en werft buitenlanders aan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse overheid telt ongeveer 500 niet-Belgische medewerkers in haar rangen, waarvan bijna twintig procent zelfs geen EU-burger is. “Volstrekt ongrondwettelijk”, reageert Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) die de problematiek op de parlementaire agenda plaatst in een mededeling. “Elke sollicitant die niet wordt aangeworven ten voordele van een buitenlander, kan naar het Grondwettelijk Hof stappen om de aanwerving te vernietigen.”

Volgens artikel 10 van de Grondwet is het ambtenaarschap normaal voorbehouden aan Belgen, met uitzonderingen mogelijk gemaakt door specifieke wetgeving voor bepaalde situaties. Desondanks telt de Vlaamse overheid 500 werknemers die geen Belgisch paspoort hebben. Van deze groep hebben 90 personen zelfs geen paspoort van een EU-lidstaat. Deze cijfers werden onthuld in een antwoord van Vlaams minister Gwendolyn Rutten (Open Vld) op een parlementaire vraag van Klaas Slootmans.

De Raad van State bevestigde reeds dat het parlement alleen in specifieke, nauwkeurig omschreven situaties uitzonderingen op de nationaliteitsvereiste voor ambtenaren mag toestaan, conform het Belgisch recht en de Grondwet. De praktijk botst echter frontaal met de juridische theorie. Minister Rutten ziet bovendien geen vuiltje aan de lucht en stelt geen andere beleid te zullen voeren.

Vlaamse overheid begeeft zich op glad ijs

Het Vlaams Belang reageert dan ook verbolgen op de reactie van de minister. “Het enige wat wij vragen is dat de minister de Grondwet toepast en haar grondwettelijke eed honoreert”, stelt Slootmans. “Niet hoe wij dat willen, maar hoe de Raad van State dat oplegt. Wij worden door de Ruttens van deze wereld permanent om de oren geslagen dat wij zogezegd een gevaar zouden zijn voor de rechtstaat, terwijl zij zelf de fundamenten ervan bewust naast zich neerlegt.”

Slootmans is van oordeel dat overheden die dit artikel van de grondwet negeren, met vuur spelen. “Elke sollicitant die niet wordt aangeworven ten voordele van een buitenlander, kan naar het Grondwettelijk Hof stappen om de aanwerving te vernietigen”, besluit het Vlaams Parlementslid.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen