Het activeren van leefloners lijkt geen prioriteit voor de Vlaamse regering, aldus Vlaams Parlementslid Michiel Awouters (Vlaams Belang). Dat meldt het Vlaams Belang in een mededeling. Uit het antwoord van minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) blijkt dat er steeds meer taken van de VDAB naar de lokale OCMW’s worden verplaatst. Awouters waarschuwt dat dit geen oplossing biedt, gezien de toenemende druk op de reeds overbelaste OCMW’s.
Volgens recent onderzoek is het aantal leefloners in Vlaanderen gestegen tot een record van 57.000, wat een financiële uitdaging vormt voor lokale overheden. Jaarlijks gaat inmiddels 563 miljoen euro naar leeflonen. Awouters benadrukt dat niet-Belgen 52,93 procent van de leeflonen ontvangen, en dat het grootste deel van de financiering naar Wallonië en Brussel gaat, terwijl Vlaanderen slechts 18 procent krijgt.
Meer VDAB-Arbeidsbemiddelaars nodig
“We zien nu dat de OCMW’s al overbevraagd zijn, vooral in de grootsteden, en een maatschappelijk werker permanent tot honderd cliënten per dag begeleidt”, gaat Awouters verder. Deze werkdruk maakt het lastig om leefloners effectief te ondersteunen, zeker wanneer er sprake is van extra uitdagingen zoals verslaving of psychische problemen.
“We zien in het regeerakkoord dat deze Vlaamse Regering nog meer taken wil doorschuiven naar de OCMW’s zonder daar de nodige financiering tegenover te plaatsen”, besluit Awouters, die hoopt dat de Vlaamse regering hierop zal terugkomen. “Momenteel werkt maar een op de vier VDAB-medewerkers als arbeidsbemiddelaar. Het lijkt ons beter om die verhouding recht te trekken en te zorgen voor meer arbeidsbemiddelaars in plaats van louter taken door te schuiven naar de OCMW’s.”