21.4 C
Brussel

Vlaams Belang wil werk maken van snelrecht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgende week wordt in de bevoegde Kamercommissie de beleidsverklaring van minister van justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) besproken. “Net als zijn voorganger kondigt ook Van Tigchelt aan werk te zullen van de invoering van een nieuwe snelrechtprocedure”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen, die niet wil dat het opnieuw bij een aankondiging blijft, in een mededeling

Elke keer er sprake is over gewelddadige rellen en grootschalig vandalisme in de Vlaamse steden en recreatieparken, lijkt de vraag naar een goed werkend snelrecht terug te keren. Voor onmiddellijke verschijning in eenvoudige strafzaken werd in maart 2000 al een snelrechtprocedure ingevoerd.“Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2002 echter een aantal cruciale bepalingen van die wetgeving, waardoor de snelrechtprocedure zo goed als onbruikbaar werd”, aldus Dillen.

“Sindsdien werden herhaaldelijk reparatiewetten aangekondigd, maar daar is nooit iets van in huis gekomen. En tot vandaag gaat helaas veel te veel tijd verloren tussen het plegen van het misdrijf en de behandeling van de zaak door de rechter.”

Zerotolerancebeleid en extra middelen voor de politie

Het Vlaams Belang wil dan ook een correcte invoering van het efficiënt snelrecht. “Het gerecht kan door de procedure van onmiddellijke verschijning korter op de bal spelen, de criminele jongeren kunnen veel sneller gestraft en van straat gehaald worden en het vertrouwen in justitie zal worden versterkt”, besluit Dillen.

“Wij zijn er ons van bewust dat een snelrechtprocedure alleen de veiligheidsproblemen niet zal oplossen. Zoiets moet onder andere gepaard gaan met een zerotolerantiebeleid, met extra middelen voor de politie en de parketten en met een uitbreiding van de gevangeniscapaciteit. Maar het is alvast een stap in de goede richting.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen