10.4 C
Brussel

Vlaams Belang wil niet-Europese arbeidsmigratie aan banden leggen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vorig jaar verdubbelde het aantal niet-Europeanen die een gecombineerde werk- en verblijfsvergunning kregen in Vlaanderen. Het gaat over meer dan 16.000 arbeidsmigranten. Het Vlaams Belang pleit ervoor om de drempels voor arbeidsmigratie te verhogen.

Uit het jaarverslag van de Vlaamse Dienst Economische Migratie blijkt dat in 2022 16.086 niet-Europese arbeidsmigranten een vergunning kregen om in Vlaanderen te komen werken. In 2021 ging het nog over 8.600 uitgedeelde vergunningen. Het gaat hier over de in 2019 ingevoerde gecombineerde werk- en verblijfsvergunning. Door middel van zo een vergunning beoogt men niet-EU-burgers in België aan de slag te laten gaan om knelpuntberoepen in te vullen.

De vaakst toegelaten profielen in 2022 waren vrachtwagenchauffeurs, chef-koks, zorgkundigen en slagers. Ongeveer de helft van de migranten is afkomstig uit Turkije en Marokko. Eerder al kwam aan het licht dat er op grote schaal gefraudeerd werd met aan Turken en Marokkanen afgeleverde vergunningen. Toen werden meer dan 800 aanvragen voor een vergunning ‘on hold’ gezet.

“Te eenvoudige procedures werken misbruik in de hand”

“Volgens minister Brouns is de gecombineerde vergunning een flexibel instrument om mensen in te zetten, maar het is eigenlijk gewoon een extra migratiekanaal dat de politiek zelf gecreëerd heeft”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang).

“Marokkaanse en Turkse allochtonen in ons land misbruiken dit kanaal om familie, vrienden en anderen hier aan een verblijfsvergunning te helpen”, vervolgt Malfroot. “De baten van de arbeidsmigratie vanuit niet-Europese landen zijn voor de werkgever, maar de kosten, op vlak van inburgering, onderwijs, taallessen, kinderopvang… steeds weer voor de samenleving.”

Het Vlaams Belang wil het daarom moeilijker maken om toegelaten te worden voor een vergunning. “Te eenvoudige procedures werken misbruik in de hand. Aan het werk gekoppelde verblijfsvergunningen moeten bovendien tijdelijk blijven en niet automatisch definitief worden. Blijkbaar hebben de andere partijen geen lessen getrokken uit de problemen die voortkwamen uit de gastarbeid.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen