In het hoger onderwijs vindt een sluimerende verengelsing plaats. Opleidingen die op papier in het Nederlands worden gegeven, zijn in feite een variant van Engelstalige opleidingen. Dat meldt het Vlaams Belang in een persbericht. “Minister Weyts moet opdracht geven om hier veel fijnmaziger en strikter op te controleren”, reageert Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Want als we bepaalde rectoren hun gang laten gaan worden verschillende opleidingen gewoonweg ontnederlandst om zo meer buitenlandse studenten aan te trekken.” Het Vlaams Belang wil de regeringscommissarissen naar het parlement halen om hen rechtstreeks te bevragen.
Het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond) schreef begin mei een open brief om de verengelsing aan te kaarten. Het Verbond wijst daarin onder meer op de vervanging van het Nederlands als academische taal. Naar aanleiding van die open brief, ondervroeg Slagmulder onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) over de kwestie.
Spiegelopleidingen
Hogeronderwijsinstellingen mogen 9 procent van de bacheloropleidingen en 35 procent van de masteropleidingen in het Engels aanbieden. Ze moeten voor elke Engelstalige opleiding een Nederlandstalige ‘spiegelopleiding’ hebben. “Maar we zien dat verschillende hogescholen en universiteiten die regels trachten te omzeilen of ze heel breed interpreteren”, analyseert Slagmulder. “Onder andere door het bedrieglijke gebruik van zogenaamde ‘spookopleidingen’. Dat zijn opleidingen die wel op papier bestaan, maar in feite niet ingericht worden of die eigenlijk niet in het Nederlands worden onderricht.”
Regeringscommissarissen
Minister Weyts gaf afgelopen academiejaar regeringscommissarissen de opdracht om deze spookopleidingen op te sporen. Dergelijke opleidingen werden niet gevonden, maar wel een paar Nederlandstalige spiegelopleidingen waarvoor geen studenten waren ingeschreven. De regeringscommissarissen stelden dat het om een bewuste keuze van alle studenten ging om voor de Engelstalige opleiding te kiezen.
“Dat laatste betwijfelen we, aangezien in veel hogeronderwijsinstellingen docenten expliciet studenten aanraden om voor de Engelstalige variant te gaan”, zegt Slagmulder. “Ook maken ze Nederlandstalige trajecten bewust minder aantrekkelijk met een beperkter aanbod aan keuzevakken en minder uitdaging. Daarnaast zijn er binnen de Nederlandstalige spiegelopleidingen ook ‘spookvakken’, die op papier Nederlandstalig zijn, maar waar in feite alle colleges door Engelstalige docenten of assistenten worden gegeven.”
Spookopleidingen
Het Vlaams Belang vindt dat directies die de regering verzoeken om de taalregeling te versoepelen, in feite een selffulfilling prophecy creëren. “Doordat Nederlandstalige varianten minder aantrekkelijk worden gemaakt, zijn er daar amper inschrijvingen en redeneren ze dat die Nederlandstalige varianten niet meer hoeven”, vindt Slagmulder. “Eigenlijk wordt hier zo een perfide spel gespeeld om het aanbod in Vlaanderen te ontnederlandsen om zo meer buitenlandse studenten aan te trekken.”
Minister Weyts wil permanente controles invoeren op de aanwezigheid van spookopleidingen. “Ik roep de minister hierbij dan ook op om deze kwestie beter te onderzoeken”, besluit Slagmulder. “Het Nederlands is een volwaardige academische taal en moet dat ook blijven. We hebben erg lang moeten strijden om Nederlandstalig onderwijs en de instellingen worden met Vlaams belastinggeld gefinancierd. De onderwijstaal moet dus primair het Nederlands zijn.” Daarnaast wil het Vlaams Belang de regeringscommissarissen naar het parlement halen om hen rechtstreeks te bevragen over deze kwestie.
In het hoger #onderwijs is een sluimerende verengelsing gaande. Verschillende opleidingen die op papier in het Nederlands worden gegeven zijn in feite slechts een in aanbod en kwaliteit beperkte variant van Engelstalige opleidingen. Als we bepaalde rectoren hun gang laten gaan…
— Kristof Slagmulder (@kslagmulder) June 2, 2023