21.4 C
Brussel

Vlaams Belang wil afschaffing renovatieplicht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft altijd een duidelijk standpunt ingenomen over de renovatieplicht voor huiseigenaren: deze moet volledig afgeschaft worden. Dat vertelt de partij in een mededeling. Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken is de renovatieplicht simpelweg onbetaalbaar en bemoeilijkt het de woningmarkt voor jonge gezinnen. “Voor ons moeten de Vlamingen zelf kunnen beslissen om al dan niet hun woning te renoveren”, stelt Van Grieken.

Tijdens het ‘Grote Debat’ op VTM afgelopen dinsdag, kwam de ongemakkelijke positie van N-VA-voorzitter Bart De Wever en cd&v-voorzitter Sammy Mahdi duidelijk naar voren. Een koppel vroeg hen of de volgende Vlaamse regering de voor hen onbetaalbare renovatieplicht zou afschaffen. De Wever suggereerde dat er ruimte was om aan de timing te sleutelen. Mahdi deed enkel een vage belofte om het EPC-certificaat te herbekijken. Voor beiden bleef de renovatieplicht echter overeind.

Renovatieplicht: niet voor iedereen betaalbaar

Van Grieken benadrukte dat de renovatieplicht een kenmerkende maatregel is van het donkergroene beleid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Hoewel N-VA en cd&v de maatregel aanvankelijk bejubelden, lijkt er nu, met de verkiezingen in zicht, ruimte te zijn voor aanpassingen. “Ondertussen liet Demir ook zelf al verstaan dat eigenaars die niet renoveren niet noodzakelijk een boete zullen krijgen, wat uiteraard betekent dat ze wel degelijk nog beboet kunnen worden, omdat ze financieel niet aan die plicht kunnen voldoen”, besluit Van Grieken.

Hoewel het Vlaams Belang renovatie als een goede zaak ziet vanwege de besparingen op lange termijn, wil de partij mensen niet verplichten om hun woningen te renoveren. “Wie niet tot renovatie overgaat, heeft daar doorgaans een heel goede reden voor”, besluit de voorzitter. “Het leven is ontegensprekelijk duurder geworden, en mensen hebben vaak nog andere hoge rekeningen te betalen, bijvoorbeeld voor studerende kinderen. Laat hen alsjeblieft zelf hun uitgaven en hun leven plannen. We hebben geen aanpassingetjes nodig, maar de volledige afschaffing van de renovatieplicht.”

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen