14.7 C
Brussel

Vlaams Belang uit kritiek op compensatiepremie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse regering voert een compensatiepremie in voor gezinnen met een klein elektriciteitsverbruik zonder zonnepanelen. Zo wil minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de impact van het capaciteitstarief te verminderen. Het Vlaams Belang vindt de maatregel slechts “een pleister op de wonde.”

De compensatiepremie van de regering zal worden uitgedeeld aan gezinnen die niet beschikken over zonnepanelen en een klein elektriciteitsverbruik hebben. Een onderzoek van de Universiteit Gent heeft immers uitgewezen dat deze gezinnen het hardst getroffen worden door het capaciteitstarief. Hun jaarrekening stijgt met 50 euro, waardoor ze nu recht hebben op een eenmalige bon van 250 euro. Met die bon moeten ze zuinigere toestellen kopen. Op die manier hoopt de Vlaamse regering het elektriciteitsverbruik van deze gezinnen te kunnen verminderen.

Amateuristisch beleid

“Wat voor een amateuristisch beleid is dit nu weer”, vraagt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). “Eerst zorgt Demir er met haar razendsnelle en dwangmatige elektrificatiebeleid voor dat het capaciteitstarief wordt gecreëerd en ingevoerd, en vervolgens probeert ze de Vlamingen die daardoor getroffen worden en een hogere energiefactuur krijgen, te compenseren met een premie in de vorm van een bon om zuinigere toestellen te kopen. Wat dan moet betaald worden met belastinggeld afkomstig van alle Vlamingen. Stop met het ultrasnelle en dwangmatige elektrificatiebeleid. Er is geen nood aan het capaciteitstarief en dus ook niet aan zo’n compensatiepremie.”

Daarnaast is de nieuwe compensatiepremie alleen geldig voor mensen met een digitale meter. Gezinnen met een analoge energiemeter, hebben er geen recht op. Het Vlaams Belang stelt zich dan ook vragen bij de effectiviteit en het kostenplaatje van deze premie.

“Het kost de belastingbetaler 3 miljoen euro”, aldus van Rooy. “Zitten mensen echt te wachten op een bon om een nieuw huishoudtoestel te kopen? Eerst een capaciteitstarief invoeren waardoor heel wat Vlamingen een hogere energiefactuur krijgen, en vervolgens krampachtig dat proberen te compenseren met een bon voor huishoudtoestellen? Dat is echt te potsierlijk voor woorden.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen