21.4 C
Brussel

Vlaams Belang scoort 27,2% in peiling enkele dagen voor verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zondag 9 juni gaan we allemaal naar de stembus. En enkele dagen voor de verkiezingen lijkt het vooral het Vlaams Belang te worden die de wind in de zeilen heeft. Een nieuwste peiling van RTL info zet de formatie van Tom Van Grieken niet enkel in de ‘pole position’, maar ineens ook met een monsterscore van 27,2%. De overige partijen volgen op verre afstand.

Dinsdag publiceerde RTL een virtuele aardverschuiving. Volgens 2.641 bevraagde personen (waarvan 1.000 Walen, 501 Brusselaars en 1.140 Vlamingen) moet het grondig anders in dit land. En vooral het Vlaams Belang profiteert van die wens. Open Vld en Groen krijgen flinke klappen.

V-meerderheid

Van Grieken zijn partij zou afgetekend de eerste partij worden met een duizelingwekkende 27,2%. Dat betekent dat zijn partij het initiatiefrecht zou opnemen in de Vlaamse formatieronde die zal volgen na 9 juni. Pas op lange afstand volgt N-VA met 19,6%. Opgeteld zouden de zogenaamde V-partijen wel allicht een zetelmeerderheid behalen. Dat betekent dat ze meer dan de helft van de zitjes in het Vlaams Parlement zouden innemen, door het telsysteem D’Hondt.

Hierna komt de derde partij: Vooruit, met 13%. De mooie scores die de socialisten haalden onder voormalig voorzitter Conner Rousseau lijken definitief voorbij. Pas hierna komen cd&v met 12% en de extreemlinkse PVDA met 9,3%. De zwakste partijen zijn de architecten van paarsgroen en Vivaldi. De partij van premier Alexander De Croo zou nog 9,2% overhouden terwijl de groenen zeer dicht bij de kiesdrempel komen met amper nog 6,9%.

Zondag volgt het echte resultaat.

Beeld: resultaten RTL Info.
Beeld: resultaten RTL Info.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tom Van Grieken (@vangriekentom)

BRON:RTL
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen