14.3 C
Brussel

Vlaams Belang schiet op bindende overkomst Vlaamse Regering en WEF

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang eist dat de bindende overeenkomst (een zogenaamde ‘Associate Partnership Agreement’) tussen de Vlaamse Regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) en het globalistische WEF wordt opgeheven. Dat zegt de partij van Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) in een mededeling.

De Vlaamse regering heeft op 1 januari 2022 een juridisch bindende overeenkomst – een zogenaamde ‘Associate Partnership Agreement’ – afgesloten met het World Economic Forum (WEF). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon op een parlementaire vraag van Sam van Rooy (Vlaams Belang).

En opmerkelijk: de Vlaamse regering blijkt – wereldwijd – zelfs de enige regering te zijn die een dergelijke overeenkomst afsloot met het WEF. “Ik vraag minister-president Jambon [dan ook] om deze overeenkomst op te zeggen”, reageert Van Rooy. “Het is te gek voor woorden dat de Vlaamse overheid Vlaanderen juridisch bindt aan een wereldwijde organisatie die een uitgesproken globalistische agenda nastreeft die haaks staat op de natiestaten, op de democratie en op de (keuze)vrijheid van de burger.”

Wat staat er dan in die overeenkomst met het WEF?

De overeenkomst vergt een financiële inspanning van de Vlaamse Regering. Jaarlijks moet Vlaanderen 180.000 Zwitserse Frank betalen richting Davos – alwaar de zetel van de club van econoom Klaus Schwab is geplaatst. Omgerekend is dat zo’n 185.665 euro. En in tegenstelling tot wat Jambon zei gaat het niet ankel over “zichtbaarheid en netwerkingscapaciteit verbonden aan het lidmaatschap”.

De overeenkomst bepaalt immers dat de Vlaamse overheid ook deelneemt aan partnerbriefings van het WEF en zich engageert in een zogenaamd ‘Centre for Regions, Trade and Geopolitics’ van het WEF, een thematisch platform. Verder maakt Jambon duidelijk dat nog uitgeklaard moet worden aan welke WEF-projecten de Vlaamse regering zal deelnemen. Wel geeft hij toe dat “Vlaanderen de enige deelstaat is die lid is van het WEF” en dat “de organisatie erkent dat dit een uitzonderlijke situatie is”.

Het Vlaams Belang hekelt daarom die overeenkomst, omdat het WEF geen normale multilaterale organisatie is, maar een particulier netwerk met een uitgesproken linksliberale agenda. Het gaat om een club die “globalistisch, pro immigratie en pro diversiteit is”, aldus van Rooy, en die bovendien nog eens “via een CO2-hysterische klimaatagenda aanstuurt op steeds meer overheidscontrole, en dat de soevereiniteit en de democratie van de natiestaten.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen