6.7 C
Brussel

Vlaams Belang kant zich tegen realtime emissiecontrole

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse regering, waaronder minister van Leefmilieu Jo Brouns (cd&v) en minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA), willen een realtime emissiecontrole invoeren. Ze hebben hiervoor een nieuw decreet voorgesteld in de Commissie voor Leefmilieu. Dit willen ze bewerkstelligen door sensoren aan palen te installeren en door zogenaamde ‘sniffercars‘ in te zetten. “Dit is niets meer dan een zoveelste autopestmaatregel”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) in een persmededeling. Het Vlaams Belang stelt ernstige vragen bij dit nieuwe decreet.

Het Vlaams Belang stemde als enige partij tegen dit nieuwe decreet. De finale stemming zal nog minstens een week worden uitgesteld, want Bart Claes vroeg voor een tweede lezing van het decreet. Eerder bouwde de federale regering haar netwerk van ANPR-camera’s al uit tot een totaal van ongeveer tienduizend, stond er te lezen op VRT NWS. Ook valt op dat er veel meer trajectcontroles zijn in Vlaanderen dan in Wallonië, in Vlaanderen staan er 3 keer zoveel flitspalen als in Wallonië, meldt Knack. Het Vlaams Belang spreekt van een communautaire scheeftrekking.

Na duizenden ANPR-camera’s komt er nog een maatregel om de Vlaamse burger te viseren. “Dit is niet alleen een aanval op onze privacy, maar ook op onze portemonnee,” hekelt Bart Claes. Hij vraagt zich af of buitenlandse bestuurders opnieuw zullen ontsnappen aan sancties, terwijl de Vlaming ongenadig wordt aangepakt. Claes waarschuwt voor ernstige gevolgen en stemde daarom tegen in de Commissie.

“Een rechtvaardig mobiliteitsbeleid”

De partij pleit voor een rechtvaardig mobiliteitsbeleid waarin de Vlaamse chauffeur niet langer als melkkoe wordt gebruikt. Ze wil investeren in betere verkeersinfrastructuur. Lage-emissiezones moeten verdwijnen. Het openbaar vervoer moet hervormd worden tot een echt en waardig alternatief, zonder de automobilist te treffen.

Daarnaast stelt het Vlaams Belang ernstige vragen bij de toepassing van dit nieuwe decreet. “Hoe zal de meetapparatuur werken en hoe betrouwbaar zullen de metingen zijn? Hoe wordt de privacy van onze automobilisten gewaarborgd?”, vervolgt Claes. “De mobiliteit van onze mensen mag niet het slachtoffer worden van een steeds strenger en duurder controlesysteem”, besluit Claes.

Adriaan Loones
Adriaan Loones
Adriaan Loones (Veurne, 2005°) is student rechtspraktijk aan Hogent en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen