5.5 C
Brussel

Vlaams Belang ‘factcheckt’ HLN: “vervreemding staat al veel verder”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang is blij dat er een debat gaande is over massamigratie en vervreemding, maar miskent een aantal stellingen die in Het Laatste Nieuws werden gepubliceerd deze week. Zo “wordt in Het Laatste Nieuws geopperd dat je niet objectief kan zeggen dat een land vol is”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een mededeling. Maar “dit is onjuist”. De partij houdt immers zelf een immigratiebarometer bij én bestelde dit jaar een studie naar de kost van massamigratie.

Sinds het jaar 2000 zijn er in Vlaanderen bijna 900.000 mensen bijgekomen, een stad als Antwerpen én Gent samen. Bijna driekwart van de bevolkingsgroei is te verklaren door immigratie. Dat publiceerde ook HLN eerder deze week. Dit betreft tevens en enkel legale migratie en is dus zonder de naar schatting 200.000 illegalen gerekend.

Maar HLN zou ook verkeerde data hebben gepubliceerd. “Volgens de krant zou in 2023 74 procent van de bevolking een Belgische herkomst hebben”, merkt Van Grieken op. “Maar dat is onjuist. De statistieken van Statbel geven aan dat nog slechts 65,5 procent een Belgische herkomst heeft.”

Vanaf wanneer is ‘vol vol’?

Volgens de verkeerde info van HLN zou er evenwel te concluderen zijn dat Vlaanderen niet ‘vol’ is, maar ook daar is Van Grieken dus niet mee eens. Want wanneer is het wel dan ‘genoeg’?

“Verscheidene parameters geven echter aan hoezeer de massa-immigratie een impact heeft op ons uniek samenlevingsmodel”, reageert de voorzitter tot slot. “Ik denk aan het woonbeleid, de mobiliteit, het onderwijs, het ruimtebeslag, de samenlevingsproblemen, en de leefbaarheid van onze steden en gemeenten. We pleiten voor objectief onderzoek op dit vlak, net zoals dit in Nederland bijvoorbeeld gebeurde.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen