14.7 C
Brussel

Vlaams Belang betwijfelt realiseerbaarheid Actieplan Jeugd­delinquentie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft twijfels bij de realiseerbaarheid van de maatregelen uit het Vlaams Actieplan Jeugd­delinquentie van de Vlaamse regering. Dat laat de partij weten in een mededeling. “Het mag wat ons betreft niet bij aankondigingspolitiek blijven”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang).

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) hebben het eerste Vlaams Actieplan Jeugd­delinquentie voorgesteld. Jongeren zijn namelijk steeds meer betrokken bij drugscriminaliteit en ­geweldfeiten. De jeugdparketten ontvangen per week meer dan zeshonderd nieuwe dossiers die gepleegd werden door minderjarigen.

Het nieuwe actieplan verwacht daarom een grotere rol van de ouders. Zij hebben immers een opvoedingsplicht en zijn dus medeverantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen. Een maatregel die nu bijvoorbeeld uitzonderlijk wordt toegepast is ontzetting uit het ouderlijke gezag. Ook kan er overgegaan worden tot een (gedeeltelijke) intrekking van het Groeipakket. Het actieplan wil onderzoeken of de verantwoordelijkheid van ouders nog aangescherpt kan worden door het opleggen van werkstraffen aan ouders.

Geen aankondigingspolitiek

“Het is noodzakelijk dat jongeren strenger en kordater aangepakt worden”, zegt Blancquaert. “Hier zijn we als partij dan ook al langer vragende partij voor. Zeker het verstrengen van de uithandengeving is iets waar we al langer voor pleiten.” Echter heeft het Vlaams Belang vragen bij het vermogen van de regering om de aangekondigde plannen effectief uit te voeren.

“Het is opmerkelijk dat heel het actieplan binnen een dik jaar uitgevoerd moet worden”, aldus Blancquaert. “Sommige acties zelfs nog dit jaar. Het mag wat ons betreft geenszins enkel aankondigingspolitiek zijn zonder dat deze punten gerealiseerd worden.”

Daarnaast vindt het Vlaams Belang ook dat het intrekken van het kindergeld geen taboe mag zijn wanneer ouders mee verantwoordelijk gesteld worden voor het criminele gedrag van hun kinderen.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen